Layage – hit u svetu, stigao je i u srpske frizerske salone! To je najnoviji metod posvetljivanja i senčenja kose koji naglašava oblik frizure i deli pramenove u glavne sekcije, dok se boja širi i prepliće na samim krajevima kose.

 

Layage; Privatna arhiva
Layage; Privatna arhiva
Layage; Privatna arhiva
Layage; Privatna arhiva

Nakon balayage koji je bio apsolutni in u 2015, ponovo nam stiže novi trend koji, prema prvim proračunima pretenduje da nadmaši popularnost svih dosadašnjih tehnika farbanja.

Oba metoda farbanja, kao i još uvek traženi način farbanja – ombre, primenjuju u frizerskom salonu “Šmizla S” u Beogradu.

Kako za portal Zdrava i prava objašnjavaju Milica i Petar, mladi frizeri, layage je suptilnija verzija ombrea i koristi se za stvaranje prirodnih tonova ili za osvežavanje kose, ukoliko prirodnoj boji treba malo blistavosti.

Posebno su bitni sami krajevi kose, koji imaju efekat prosvetljenosti, odakle se taj deo postepeno nadovezuje na ostatak kose.

– Ovaj trend mogu da nose sve devojke, nezavisno od boje kose. Ako ste plavuša, možete probati efekat sunca u kosi, a ako ste tamniji onda layage može da prosvetli vaše krajeve – pričaju Milica i Petar.

Ombre, Salon "Šmizla S"; Privatna arhiva
Ombre, Salon “Šmizla S”; Privatna arhiva

A po čemu se layage razlikuje od balayage? Ovaj najnoviji trend farbanja predstavlja tehniku u kojoj frizer slobodnom rukom oslikava pramenove, kako bi formirao kohezivan spoj komplementarnih tonova. Oni pružaju dimenziju i dubinu vašoj kosi. Frizer premazuje krajeve kose bojom uz pomoć četkice.

S druge strane, balayage je tehnika koja treba da pruži kosi prirodan efekat blistavosti i sjaja, poput onog koji nastaje od sunca. Layage je mnogo drugačija vrsta posvetljivanja kose. Naime, nova boja kose treba da se postepeno gradi, prepliće i stapa sa prirodnom bojom vaše kose.

Stručnjaci kažu da posle stavljanja layaga vaša kosa treba da izgleda kao da ste upravo došli sa egzotičnog putovanja…

Inače, novom modno-frizerskom trendu nije odolela ni kraljica tranformacija –  Rijana.

MLADI I TALENTOVANI FRIZERI

Frizerski salon “Šmizla S” nalazi se u Milana Rakića 48 na Zvezdari. Salon vode Milica i Petar, dvoje vrlo mladih i veoma talentovanih frizera. Salon nudi različite vrste ulsuga, i za muškarce i za žene, od šišanja, feniranja, farbanja najrazličitjim metodama, do svečanih frizura.

Pripremila: S. Gavrić