Proširene vene su globalni problem koji je u porastu, a poslednja statistika govori da ova bolest u manjoj ili većoj meri pogađa različite starosne grupe oba pola. Problem sa venama se javlja nešto češće kod žena pa su proširene vene prisutne kod oko 8% žena starosti od 20 do 29 godina, 41% žena starosti 50-59 godina i 72% žena starosti 70-79 godina. Kod muškaraca problemi sa venama se javljaju kod 1% u dobi od 30-39 godina, 24% u dobi od 40-49 godina i 43% u dobi od 70-79 godina – objasnio je dr Dario Jocić, vaskularni hirurg iz Centra za savremeno lečenje vena.

 

Foto: Pixabay

Proširene vene predstavljaju najčešće oboljenje krvnih sudova nogu, a bolest nastaje kada se naruši smer kretanja krvi. Faktori rizika za razvoj proširenih vena uključuju trudnoću, dugotrajnu gojaznost, loše životne navike i jak genetski faktor, koji je presudan.

“Na početku pacijenti obično imaju tegobe u vidu povremenih bolova u nogama, grčeva, ali bez vidljivih vena ili vidljivih kapilara. U sledećem stadijumu dolazi i do vidljivih promena kada se pacijenti i najčešće javljaju lekaru i odlaze na dalju dijagnostiku. Važno je da se što ranije pristupi lečenju kako se bolest dalje ne bi razvijala i dovela do pojave venskih rana koje značajno narušavaju kvalitet života pacijenta”, objasnio je dr Jocić.

Prema svim svetskim preporukama, kada pacijent ima proširene vene i kada je ultrazvučnim dopler pregledom utvrđeno da ima obolele venske zaliske, pristupa se interventnom lečenju.

“Kao prva mera lečenje preporučuju se minimalno invazivni tretmani, kao što je laserska operacija vena ili tretman medicinskim lepkom, koji se radi u lokalnoj anesteziji i koji predstavlja novinu kako u svetu tako i u ovom delu Evrope. Kada je reč o kapilarima pacijentima je, takođe, dostupna terapija laserom. U oba slučaja, i kod vena i kod kapilara, pacijentu je omogućeno da se za par dana vrati redovnim životnim aktivnostima”, dodao je dr Jocić.

Pacijenti koji su godinama živeli sa ovom vrstom problema ubrzo nakon operacije primete promenu u smislu ograničenja koja su do tada imali.

“Kao doktor, najvažnije mi je da je pacijnt zadovoljan i da oboje, nakon operacije, vrlo brzo vidimo napredak. Ljudi sa ovom vrstom problema često imaju barijere kada je način oblačenja u pitanju, jer pomoću npr. dugačkih pantalona prikrivaju problem ili se štite od spoljnih faktora. Zatim, ne bave se fizičkim aktivnostima jer su im noge otečene i teške, ili ne mogu dugo da stoje i sl. Povratak uobičajenom životu za takve pacijente predstavlja veliku motivaciju tokom perioda oporavka, a i podstiče ih da nastave pažljivije da brinu o sopstvenom zdravlju”, zaključio je dr Jocić.

 

Izvor: Zdravaiprava