Ovaj ledeni napitak ublažiće vrućine. Kako nam predstoje paklene vrućine, svi pribegavamo raznim načinima da bi se osvežili i rashladili. Priželjkujemo nešto hladno uvek na domak ruke, pa evo i rešenja.

 

Foto: Canva

Predlog

Predlažemo vam recept za ledeni napitak od salate i bobica, koji je odlična zamena za gotove sokove prepune šećera. Oduvek ste želeli da znate šta tačno pijete, šta ima unutra sve, pa evo i prilike. Budite sam svoj majstor i nećete da dobijete proizvod sa dodatkom soli i šećera i sa smanjenim udelom vlakana. Domaći sokovi su pravo osveženje, još kad znate da su hranljive stvari i vitamini sačuvani, uživaćete još više u ovom ledenom napitku.

Ledeni napitak

Zahvaljujući najnovijim sokovnicima, sada iz sastojaka možemo da dobijemo mnogo više nego pre samo nekoliko godina. Zato je priprema sokova kod kuće brza i laka,a nutrivno gledano takvi sokovi su vrlo bogati i hranljivi.

Celer je jedan od nezaobilaznih sastojaka zdravih napitaka i bez njega zdravi napitak je nezamisliv. U skromnom korenastom povrću nalazi se jedan od najbogatijih izvora alkalnih minerala iz vrta.

Za letnje vrućine predlažemo vam recept za ledeni napitak od salate i bobica iz knjige “Alkalni sokovi & smoothiji” autora dr Stefana Domeniga u izdanju Školske knjige. Ovaj sok savršena je zamena za gotove sokove prepune šećera i umetnutih boja i ukusa.

Sastojci za ledeni napitak

4 lista zelene salate
½ malog krastavca
2 celera
75 g mešanog bobičastog voća, npr. jagoda, malina i kupina
125 ml hladne vode

Priprema

Listove salate stavite u blender. Krastavac očistite i krupnije iseckajte, zatim dodajte salati. Bacite bobice koje su izgubile boju. Vodu i bobice stavite u blender i uključite blender na minut dok smesa ne postane glatka. Sipajte u čašu i uživajte.

Izvor: Zadovoljna.hr