Bilo da je u pitanju sezonsko opadanje kose ili taj problem imate i inače, svakako treba da isprobate neke od pririodnih, pomoćnih sredstava koja bi uspešno mogla da umanje problem. Luk i rakija su jedno od najdelotvornijih preparata.

 

Foto: Picjumbo

LUK I KOMOVICA

Najpoznatiji narodni lek protiv opadanja kose je beli luk u kombinaciji sa komovom rakijom.

Priprema se tako što se u 2 decilitra komovice ubaci 5-6 čenova belog luka. Neka tako odstoje pet dana. Nakon toga, najmanje nedelju dana, ovaj losion svakodnevno utrljavati u koren kose, a kasnije ga nanositi samo nekoliko sati pre pranja kose, tokom dužeg vremenskog perioda.

KOPRIVA

Za jačanje korena kose i protiv opadanja kose veoma je korisno nekoliko sati pre pranja utrljati kapi od koprive, orahovo ulje ili ulje od lavande. Nakon pranja isperite kosu čajem od koprive ili kamilice.

MASAŽA

Svakodnevno masiranje korena kose i detaljno češljanje sprečava prekomerno opadanje kose.

PASTA OD SEMENKI

Sameljete semenke limete i zrna crnog bibera. Pomešajte da dobijete pastu i nanosite je na teme. Na ovaj način ubrzavate cirkulaciju i utičete na rast kose. Za bolje rezultate ponavljajte dva puta na dan nekoliko sedmica.

HRANA ZA KOSU

Sok od šargarepe je posebno delotvoran ako ga pomešate sa izmiksanom zelenom salatom. Neki smatraju da je ovo najbolja hrana za kosu.

Do opadanja kose najčešće dolazi zbog stresa i umora, za vreme menstrualnog ciklusa, ukoliko je voda previše hlorisana… Prosečno, čovek gubi 20 do 100 dlaka dnevno sa glave. Ako vam kosa preterano opada morate da reagujete.

Pripremila: M.Vlaisavljević