Hrana koju jedemo, tj. molekuli koji nastaju kada je probavljamo utiču na rast bakterija u našem urinarnom traktu. Stoga bi oni koji imaju problema s urinarnim infekcijama trebalo malo da prilagode svoju ishranu. Male promene u ishrani rešiće dosadne urinarne infekcije.

 

Foto: Pixabay

Naučnici iz vašingtonske Medicinske škole istraživali su nastanak urinarnih infekcija. Ustanovili su da je urin nekih ljudi otporniji na bakterije zato što im određena jedinjenja iz hrane (koje unose direktno ili koji su nusproizvod probave) uskraćuju gvožđe i minerale potrebne za rast.

Nutrijenti koji pomažu telu kod urinarne infekcije zovu se polifenoli. To su jaki antioksidansi, a u probavnom sistemu pretvaraju se upravo u ta jedinjenja koja sprečavaju rast bakterija.

Namirnice s velikim udelom polifenola su:
1. Sveže borovnice i sok od borovnice
2. Nezaslađeni sok od brusnice
3. Nezaslađeni jogurt
4. Crni čaj
5. Tamna čokolada

Kako ne biste smanjili pH-vrednost svog urina i pomogli bakterijama da rastu, trebalo bi tokom infekcije da izbegavate gazirana pića i ishranu bogatu životinjskim proteinima.

Stručnjaci napominju kako su i velike doze vitamina C unesenog preko veštačkih dodataka ishrani takođe loše, ali zato su prirodni izvori tog vitamina i te kako poželjni.

To ne znači da morate da jedete samo citruse. Nikako nemojte zaboraviti na povrće bogato vitaminom C poput kelja, prokelja i brokolija.

Osim vitamina C, vašem urinarnom traktu za borbu protiv infekcije treba i vitamin A, koji nalazimo u šargarepi, batatu i dinji.

U svoju prehranu obavezno uvrstite i beli luk, blago koje zahvaljujući snažnim antibakterijskim svojstvima služi kao prirodni antibiotik kod raznih oblika infekcija, pa tako i urinarnih.

Izvor: Zadovoljna.hr