U kozmetici plod maline posebno je delotvoran kod masne kože, a sa dodatkom odgovarajućeg biljnog ulja i za suvu, osetljivu, zrelu i oštećenu kožu. Bogatstvo vitaminom C i elaginskom kiselinom obezbeđuje hemijski i mehanički piling, a služi i kao sredstvo za izbeljivanje.

 

Sveža malina odlična je za efikasnu masažu, pri čemu svaki plod treba da bude spakovan u plastičnu kesicu. Za ovu svrhu najbolje su maline proizvedene na ekološkim plantažama koje postoje i u Srbiji. Do upotrebe treba da budu zamrznute, naglašavaju stručnjaci.

Otapaju se neposredno pre upotrebe na sobnoj temperaturi i dobro se izgnječe drvenim predmetom kako bi se dobila kompaktna masa.

Tokom masaže semenke malina mehanički otklanjaju izumrle ćelije, a miris maline smirujuće deluje na ceo organizam i otklanja nervozu. Premorenom organizmu vraća energiju i ubrzava oporavak od umora.

Posle masaže na kožu se stavlja pakovanje izgnječene maline uz dodatak nekoliko kapi biljnog ulja, i ostavi da stoji oko 20 minuta. Istovremeno može da se pije sok od maline, čime se postiže blagotvorni učinak i iznutra.

Konzumacijom malina telu obezbedjujemo energiju, pravilno funkcionisanje nervnog sistema i održavanju zdravog tkiva, na prvom mestu krvnih sudova. Korisna je za krvnu sliku, poboljšanje apetita kod dece, suzbijanje mučnine i povraćanja…

Malina smanjuje delovanje slobodnih radikala i štiti od raka debelog creva, dojke, materice, jednjaka i prostate. Fitonutrijenti u malini sprečavaju širenje ćelija raka i podstiču ih na apoptozu odnosno samouništenje.