Da li ste znali koja je najstarija metoda lečenja, koja i danas pomaže, a uz to je i veoma popularna! Muče vas bolovi u leđima i ramenima, mišići su vam napeti, imate glavobolju… Zbog toga pre odlaska na spavanje učinite nešto za svoje telo – masaža je rešenje.

 

graphicstock
graphicstock

Masiranje tela je jedna od najstarijih metoda prevencije i lečenja. Ono nema samo mehaničko, već i izuzetno fiziološko dejstvo na sistem i organe. Masažom možemo delovati na ceo organizam iako, recimo, masiramo samo stopala tehnikom refleksologije. Morate imati na umu da masaža, ukoliko je ne izvodi stručna osoba, može izazvati i neželjene efekte. Ipak, postoji nekoliko tehnika koje okrepljuju telo, a možemo ih izvesti sami u kućnim uslovima.

TUŠIRANJE ZA OPUŠTANJE MIŠIĆA

Ukoliko bolovi u mišićima nisu jako izraženi, tuširanje vrata, remena i leđa toplom vodom, pet do deset minuta, je blagotvorno. Ovo se ne preporučuje osobama koje imaju povišen krvni pritisak. Toplota opušta napete mišiće, a pritisak vode će delovati kao blaga masaža. Nakon toga možete naneti na kožu gel protiv bolova, koji ćete blago utrljati na kožu. Nikada nemojte pritiskati pršljenove i ne koristite jak pritisak jer on pojačava bol.

graphicstock
graphicstock

VEŽBE ZA VRAT I RAMENA

Nakon tuširanja možete uraditi vežbe za vrat i ramena. Vratni mišići se istežu sporim, blagim pokretima koji treba da prijaju i ne izazivaju bol. Pokreti su rotacije uz pogled u stranu ka jednom, pa ka drugom ramenu, bočno savijanje gde uvo ide ka ramenu i savijanje brade unapred ka grudnoj kosti. Nemojte raditi pokret unazad, jer on često kod starijih osoba izaziva vrtoglavicu. Raditi vežbe za ramena u vidu pokreta unapred, unazad, bočno podizanje i kružni pokreti. Sve pokrete ponavljati po 10 puta.

MASAŽA STOPALA

Najbolje je da sednete na pod i stopalo stavite na butinu druge noge. Blagu masažu započnite obema rukama, širite prste, kružite stopalom, savijajte stopalo unapred i unazad i dobro ih razmrdajte. Masirajte stopala na obe noge, jer na taj način stimulišete rad svih unutrašnjih organa. Rad organa koji se nalaze na desnoj strani našeg tela, stimulišemo masažom desnog stopala i obrnuto.

Izvor: www.zena.blic.rs