Bez obzira na to o kojoj tehnici masaže je reč, njen učinak mora da bude telesno i duhovno rasterećenje i duboka relaksacija. Masaža vulkanskim kamenjem odlična je energoterapija, opušta i um i telo, a neverovatan je njen antistres efekat na ceo organizam.

 

graphicstock
graphicstock

Masaža toplim vulkanskim kamenjem podrazumeva zagrevanje kamenja u vodi na temperature od 45 stepeni, jer ono dugo drži toplotu i postepeno je otpušta.

Pošto je nastalo hlađenjem lave, ovo kamenje nosi snažan zapis elektromagnetnog potencijala Zemlje, pa se preporučuje i kao dobra energoterapija, za čišćenje organizma i balansiranje kretanja energije.

Ova masaža opušta napete mišiće, širi krvne sudove, poboljšava cirkulaciju i oksigenaciju tkiva, i ima vrlo izražen antistres efekat na ceo organizam, pa i na rad unutrašnjih organa, a posebno produbljuje disanje.

Masaža vulkanskim kamenjem se ne preporučuje osobama sa infekcijom na koži, s visokim krvnim pritiskom, nikako ako postoji bilo kakav zapaljenski proces u telu, kod proširenih, upaljenih i trombotičnih vena, za vreme menstruacije i bilo kog drugog krvarenja kao i kod malignih bolesti. U toku trudnoće i kod dece ovaj vid masaže se ne primenjuje.

graphicstock
graphicstock

JOŠ NEKE MASAŽE

ŠVEDSKA MASAŽA

Ovu tehniku razvio je dr. Lang, a poznata je i pod nazivom klasična masaža. Njen učinak postiže se kombinacijom tehnike laganog dodira, trljanja, gnječenja, lupkanja.
Masaža počinje laganim gnječenjem mišića koje dovodi do opuštanja, a potom se pokreti pojačavaju i pripremaju telo za jače postupke kojima se obrađuju svi delovi tela.

Vrlo je bitan i sam ambijent u kome se masaža izvodi, koji treba da odiše mirnoćom i skladom.

 

graphicstock
graphicstock

SPORTSKA MASAŽA

Ovom tehnikom se “obrađuje” celo telo, a krajnji cilj je postizanje duboke dekontrakcije, tj. opuštanja mišića.
Deluje se na velike mišićne grupe s ciljem reaktivacije krvotoka, postizanja reorganizacije mišićnog tonusa i neuro-mišićne distenzije. Oslobađajući mišiće napetosti poboljšavamo mobilnost zglobova, a time omogućujemo normalnu funkciju određenih dijelova tijela. Učinak sportske masaže duboka je relaksacija, jer osim mišićne dekontrakcije dolazi i do stimulacije živčanog sustava praćenog osjećajem topline.

AROMA MASAŽA

Sama tehnika masaže treba biti u skladu s delovanjem izvornog eteričnog ulja. Umeće aromaterapeuta i dobre masaže leži u dobrom izboru eteričnih ulja čije mirisne note klijentu treba da izazivaju prijatan osećaj.

Pripremila: M.Vlaisavljević