Osvežite, očistite i revitalizujte kožu vašeg lica pomoću šljiva. Ovo voće deluje na kožu poput pilinga jer njegova kiselina povećava nivo kolagena.

 

Foto: Pixabay

Zahvaljujući visokom sadržaju vode, šljive odlično hidriraju kožu, dok je vitamin E zaslužan za elastičnost i ublažavanje bora.

Tokom leta vašoj koži je neophodna revitalizacija jer je sunce isušuje. Dodatan problem, pogotovo za osetljivo lice, su kreme za sunčanje koje kožu čine podložnijom aknama. Umesto skupih preparata, sami napravite brzo i lako fantastičnu masku od sezonskog voća – od šljiva. One su izvrstan izvor vitamina A, C, B, E, zatim gvožđa, magnezijuma, kalijuma, cinka, niacina, folne kiseline…

Med pojačava dejstvo

Maska se pravi vrlo jednostavno, i brzo. Sve što vam je potrebno su šljive.

Pažljivo operite tri veće šljive, očistite ih od koštica i dobro ispasirajte. Dobijenu smesu stavite na očišćeno lice, koje ste nekoliko minuta ranije parili nad vrelim čajem. Ovu masku ostavite da deluje oko 20 minuta. Isperite lice mlakom vodom i stavite kremu koju inače koristite. Dejstvo će biti jače ako šljivama dodate kašičicu meda.

Masku stavljajte dva puta nedeljno i vaša koža lica biće svežija, čistija i sjajnija.

Lekovita svojstva šljiva

Slatki, sočni ukus šljiva je samo jedan od razloga da ih uključite u svakodnevnu ishranu. Postoji 140 vrsta šljiva, a sve su bogate ugljikohidratima, imaju nizak nivo masnoća i kalorija, pune su vitamina A, C i E, kalcijuma, magnezijuma, vlakana i kalijuma. Jedna sveža šljiva sadrži 113 mg kalijuma, minerala koji pomaže pri kontroli visokog krvnog pritiska i koji smanjuje rizik od moždanog udara.

Regulišu probavu

Osim za lepotu šljive su kao stvorene da pomažu crevima da rade svoj posao. Zalihu suvih šljiva (koju možete držati u frižideru) možete pripremiti vrlo jednostavno: Potopite suve šljive u sveže prokuvanu vodu, ohladite i spremite u zatvorenu posudu u frižider.

Pomažu kostima

Istraživači sa Florida i Oklahoma Univerzoteta 12 meseci su testirali dve grupe žena u postmenopauzi. Jedna grupa je jela 100 grama suvih šljiva dnevno (oko 10 šljiva), a druga je jela 100 grama sušenih jabuka. Obe grupe su konzumirale kalcijum i vitamin D kao dodatak. Rezultati su pokazali da je grupa koja je jela suve šljive imala znatno veću gustoću kostiju u kičmi i podlaktici.

Poboljšavaju pamćenje

Samo tri do četiri suve šljive dnevno mogu pomoći da neutrališete ćelije štetnih slobodnih radikala koji (negativno) utiču na pamćenje.

Čuvaju vid

Šljive su posebno korisne za zdravlje vaših očiju. Fitonutrijenti koji se nalaze u šljivama mogu pomoći da se smanji rizik od bolesti koja se javlja uglavnom kod starijih osoba, Degeneracija makule.

Izvor: Lidija Bratun