Osim što ukrašava livade i travnjake, maslačak od najstarijih vremena ima široku primenu u lečenju najrazličitijih bolesti. Maslačak, dokazano,  reguliše šećer i čisti organizam, a mi vam otkrivamo kako se od njega se prave čaj, sirup i sok.

 

GraphicStock

Maslačak (Taraacum officinale, Asteraceae) je veoma rasprostranjena biljna vrsta, kojoj najviše odgovaraju vlažne livade. O upotrebi maslačka u lekovite svrhe svedoče arapski medicinski spisi Razesa i Avicena, u kojima se napominje da se u lekovite svrhe koriste svi delovi biljke kada je u cvatu, a najčešće koren.

Svež biljni materijal maslačka je sav pun belog mlečnog soka. Kada se osuši biljka izgubi tri četvrtine težine. Osušeni biljni delovi su složenog hemijskog sastava. Maslačak sadrži obilje gorkih supstanci koje utiču na pojačano lučenje žuči, olakšava varenje i čisti creva. Prema preporukama nemačke komisije, čiji radovi predstavljaju osnove savremene fitoterapije, primena preparata na bazi korena i herbe maslačka opravdana je kod dispepsije, infekcija urinarnog trakta, nekih oboljenja jetre i žučne kese, kao i kod gubitka apetita.

ČAJ OD MASLAČKA

* Čaj od maslačka posebno je delotvoran u terapiji dijabetesa, a pomaže i u slučaju malokrvnosti, reume, neredovnih menstruacija i kamena u žuči. Pročišćava organizam, pomaže kod degenerativnih promena hrskavice, podstiče znojenje. Preporučuju ga i u borbi protiv debljine i celulita.

Priprema se tako što se kašika suvog usitnjenog korena stavi u 2 dl vode, kuva na laganoj temperaturi nekoliko minuta i potom ostavi da odstoji 15 minuta. Zatim se procedi i pije tokom dana nezaslađen, ili sa dodatkom domaćeg meda.

SIRUP OD MASLAČKA

* Sirup od maslačka sprema se na sledeći način: 3 do 4 pune šake svežih cvetova prelijte sa 2 l provrele vode i prokuvajte. Zatim procedite i dodajte 1,5 kg šećera ili odgovarajućeg zaslađivača, kao i sok od limuna. Sve to ukuvavajte na laganoj temperaturi stalno mešajući dok smesa ne postane sirupasta (nalik medu). Sirup sipajte u staklene tegle i koristite po potrebi. Ovaj “eliksir zdravlja” jača apetit, pročišćava organizam i reguliše varenje. Uzima se po 1 kašika pre svakog obroka. Posle upotrebe teglu dobro zatvorite.

SOK OD MASLAČKA

* Za pripremu soka sameljite listovi i koren tek ubrane biljke (količinu odredite po želji), a onda iz samlevene mešavine iscedite sok. U čašu mleka sipajte 2 kašičice soka, zasladite medom i pijte 20 dana, ujutru na prazan želudac. Sok se preporučuje za lečenje stomačnih tegoba i hemoroida.

Salata od maslačka

Mladi listovi maslačka, dve rotkvice, šaka jezgra oraha, maslinovo ulje, jabukovo sirće i so. Listove maslačka operite u hladnoj vodi, „iscepkajte“ i stavite u posudu. Dodajte rotkvice iseckane na kolutove, iseckane orahe, so maslinovo ulje, jabukovo sirće i promešajte.