Malo koja namirnica ima simboliku poput masline. Maslina je simbol mira, plodnosti, izobilja i dugovečnoti. Ova namirnica je takođe simbol zdrave ishrane i Mediterana gde se najviše i uzgaja.

 

graphicstock
graphicstock

Najvažnije zemlje koje uzgajaju maslinu su Grčka, Italija i Španija. Prema predanju nekih mediteranskih naroda mladić je mogao da se oženi tek kada zasadi 100 sadnice masline, pa nije ni čudo što su u mestima koje volimo da posećujemo tokom godišnjih odmora masline na sve strane.

PRIJAJU SRCU

Maslina je bogata uljem iz grupe olinsko-oleinske kiseline u kome preovalđuje oleinska kiselina, oko 84,4%. Osim esencijalih masnih kiselina prisutna je i linolna kiselina, pa se smatra važnim prehrabenim proizvodom u prevenziji kardiovaskularnih oboljenja.

Maslina je bogata lecitinom, liposolubilnim vitaminima (E, D i K) i biljnim vlaknima. Maslina ima visoku dijetsku vrednost. Energetska vrednost masline na 100 g je 115 kcal /481 KJ. Maslina podstiče rad pljuvačnih žlezda i lučenje želudačnih sokova. Zrele, crne masline se lakše vare od zelenih. U narodnoj medicini maslina se spominje kao sedativ za umirenje psihičke i motorne prenadraženosti, zatim kao halagog za podsticanje lučenje žuči, pomaže pražnjenju creva bez teških posledica.

Maslina final
www.freeimages.com

NAJBOLJE SU U SALATI

– Maslina se u ishrani koristi u raznim oblicima. Najviše se upotrebljava maslinovo ulje. Koriste se plodovi, prave se razni sosovi i premazi. Maslinovo ulje se dodaje u sve salate, a koristi se i za pravljenje poslastica. Najpoznatije, najkavlitetnije i najzdravije je ekstradevičansko maslinovo ulje. Kada budete sledeći put ugledali maslinu u lokalnom marketu setite se da je to zdrava namirnica prefinjenog ukusa, čak i ako ćete je koristiti kao prilog u nekoj pici. Ja vam ipak, preporučujem da maslinama obogatite neku salatu i pored ukusa uživate i u zdravim masnoćama – kaže Jasna Vujičić, dijetetetičar – nutricionista.

 

SALATA SA MASLINAMA I SIROM

POTREBNO JE

300 g feta sira

200 g zelenih maslina

1 dl maslinovog ulja

4 čena belog luka

mešavina začina: origano, bosiljak, ruzmarin, majčina dušica

PRIPREMA

Sir isecite na kockice, a ostale sastojke pomešajte i ostavite 10 minuta da se mirisi sjedine. Prelijte sir i poređati masline.

Pripremila: Lidija Bratun