Maštate o gustoj i jakoj kosi? Ni ne sanjate da vam se nadohvat ruke nalazi “čaroban” sastojak pomoću kojeg možete poboljšati kvalitet vaše kose! On je tu, u vašoj kuhinji…

 

graphicstock
graphicstock

Ako upotrebite kvasac za pravljenje maske, ne samo da ćete ojačati vašu kosu, već će ovakav efekat duže potrajati. Maske od kvasca odgovaraju gotovo svakom tipu kose, bila ona masna ili suvlja, tanje ili deblje vlasi. Što je najvažnije, prestaćete da maštate o gustoj kosi – imaćete je!

Kvasac je takođe koristan i u borbi protiv gubitka kose, kao i za njen brži rast. Pokazalo se i da uspešno otklanja perut. Evo kako da najlakše napravite prirodni recept i dobijete jaku i gustu kosu.

POTREBNO JE

  • 1 šoljica toplog mleka
  • 1 kašičica meda ili šećera
  • 20 g svežeg kvasca

PRIPREMA

U jednoj šoljici toplog mleka otopite jednu kašičicu meda ili šećera, i dodajte 20 grama svežeg kvasca (ako koristite suvi kvasac – jedna vrećica suvog kvasca od 7 grama zamenjuje 40 grama svežeg kvasca). Ostavite smesu 15 do 20 minuta na toplom mestu kako bi narasla.

Posle tog vremena nanesite je na čistu, vlažnu kosu, i to od korena prema vrhovima dlake. Možete nanositi smesu i na neopranu kosu. Potom umotajte glavu najlonskom vrećicom i toplim peškirom.

graphicstock
graphicstock

OBAVEZNO UTOPLJAVANJE

Ovakve maske zahtevaju utopljavanje (peškir ili kapa) da bi se stvorili optimalni uslovi za rast gljivica kvasca. Njihovim povećanjem, raste i koncentracija proteina, vitamina i minerala, koji prodiru u folikul vaše vlasi.

Ako se desi da smesa curi i sliva vam se niz lice, sledeći put stavite malo manje mleka. Ostavite na glavi najmanje jedan sat, a možete i dva do tri sata. U principu, što duže, to bolje.

Nakon tretmana operite kosu šamponom ako ste smesu stavljali na suvu i neopranu kosu. Ako ste je stavljali na čistu i vlažnu kosu, operite je samo vodom i sa malo regeneratora.

Miris koji ćete osetiti za vreme delovanja maske nestaje nakon pranja, kada se kosa u potpunosti osuši.

Pripremila: S. G.