Melanom (rak kože) se javlja na koži, ali i na sluzokoži svih organa, na noktima ili u očima. Udruženje dermatovenerologa Srbije kao i svake godine, u okviru kampanje Euromelanom, organizuje besplatne preglede građana u 24 grada Srbije i u 49 državnih i privatnih zdravstvenih ustanova, saopštilo je ovo Udruženje.

 

Foto: Pexels

U saradnji sa Inovacionim centrom Elektrotehničkog fakulteta napravljena je veb aplikacija sa upitnikom koji otkriva osobe koji imaju povišen rizik za nastanak raka kože i usmerava ih na zakazivanje besplatnog pregleda 13. maja 2019. godine u jednoj od dermatoloških ustanova širom Srbije.

Od 22. aprila do 03. maja zakazivanje pregleda biće moguće putem veb stranice www.euromelanoa.org/serbia, a od 06. do 08. maja 2018. od 08-20 h putem besplatne telefonske linije na broj: 0800 222 888.

Kampanja Euromelanom je zvanična medijska kampanja Evropskog udruženja za dermatološku onkologiju i Evropske akademije za dermatologiju i venerologiju, sprovodi se pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Republike Srbije.

Usmerena je na podizanje svesti o zaštiti kože od UV zračenja i ranom otkrivanju melanoma i drugih oblika raka kože, a moto ovogodišnje kampanje je “Borba sa rakom kože počinjen u tvojoj glavi”.

Melanom je maligni tumor melanocita, ćelija kože odgovornih za stvaranje melanina, pigmenta koji se stvara u koži. U ranoj fazi ćelije tumora nalaze se u najpovršnijim slojevima kože, a vremenom se šire ka dubljim slojevima, limfnim i krvnim sudovima, preko kojih se mogu proširiti do limfnih čvorova i unutrašnjih organa.

Melanom (rak kože) se javlja na koži, ali i na sluzokoži svih organa, na noktima ili u očima. Alarmantni simptomi su pojava asimetričnog mladeža, gde jedna strana mladeža nije isto kao druga po boji obliku i veličini, nejasne granice mladeža (ivice mladeža su nepravilne, podrivene i nejasne), različita boja mladeža od uobičajene (svetlo i tamno braon, crna, crvena ili plava), kao i veličina mladeža (melanomi su najčešće veći od 6 mm u prečniku, ali mogu biti i manji). Stoga prilikom pregleda i samopregleda kože treba obratiti pažnju na oblik, veličinu, boju i ivice mladeža, odnosno pigmentovanih promena na koži. Takođe, bilo kakva (pigmentovana ili nepigmentovana) promena na koži koja se brzo menja i raste zahteva uklanjanje i histopatološku analizu (HP analizu).

Kod oko 30 odsto obolelih od melanoma kože tumor se javlja u već postojećem mladežu, a kod 70 odsto pacijenata na prethodno potpuno neizmenjenoj koži.

Izvor: Zdravaiprava