Žustar hod koji blago ubrzava puls i stimuliše krvotok, jedna je od fizičkih aktivnosti koja doprinosi boljem pamćenju… Da biste imali bolju memoriju možete još neke cake da primenite u svakodnevnom životu – igrajte društvene igre, poput šaha, sudokua, karata, domina, a dobar mentalni trening je i rešavanje ukrštenih reči. I fizička aktivnost, svež vazduh i zdrava hrana, takođe, pozitivno utiču na poboljšanje pamćenja.

 

Foto: Unsplash

Stručnjaci savetuju da se na svežem vazduhu svakodnevno boravi najmanje 40 minuta, jer će se tako povećati koncentracija kiseonika u organizmu, koji je i najvažnija “hrana za mozak”. Za fizičku aktivnost treba izdvojiti oko 45 minuta svakoga dana.

Još bolji je tzv. neurobik koji objedinjuje sistem vežbi za podsticanje mentalnih sposobnosti, a napravili su ga Amerikanaci Lorens Kac i Mening Rubin. Glavni zadaci su stimulacija rada mozga. Vežbe za dobru memoriju mogu da rade svi uzrasti, od sedam do 107 godina. Deca da bi trenirala pažnju i navikavala se na usvajanje novih sadržaja, a odrasli da bi bili mentalno aktivni i da bi sprečili demenciju.

Predložene vežbe su jednostavne, ali izuzetno efikasne. Ne zahtevaju mnogo vremena, novca, ni dodatne pripreme. Mogu da se rade bilo gde i bilo kada, u kući, parku, prevozu, na poslu. Čak i dok jedete, ili se tuširate, možete da iskoristite vreme da izoštrite vijuge.

VEŽBA 1

Probajte da hodajte po stanu žmureći. Obavezno ispružite ruke ispred, da biste izbegli povređivanje. To je odlična vežba za koncentraciju i bolju memoriju.

VEŽBA 2

Ako ste dešnjak, pokušajte da obavljate uobičajene aktivnosti po kući levom rukom, i obrnuto. Recimo, kada perete zube, četkicu držite u suprotnoj ruci od one kojom pišete.

VEŽBA 3

Nemojte da idete na posao ili u prodavnicu uvek istim putem. Češće menjajte maršrutu kojom prolazite, jer ćete tako omogućiti čulima da upijaju nove informacije. Na taj način ćete jačati i mozak, ali i mišiće na nogama.

Foto: Unsplash

VEŽBA 4

Upalite televizor i potpuno ga utišajte. Pokušajate po mimici, izrazima lica i ostalim prizorima koje vidite na ekranu da otkrijete o čemu razgovaraju učesnici emisije.

VEŽBA 5

Ako volite da čitate modne magazine, za promenu kupite neki koji se bavi ekonomijom, ili pročitajte članak o životinjama. Promenite s vremena na vreme fokus, izoštrićete tako svoju pažnju, ali se nemojte odreći svojih interesovanja.

VEŽBA 6

Pokušajte da promenite životni tempo. Ako ste spori, postavite sebi zadatak da se ubrzate, a ako ste žustri, radite natenane. Promena prirodnog tempa odličan je trening za koncentraciju.

VEŽBA 7

Isplanirajte vikende, ali da svaki bude potpuno drugačiji od prethodnog. Jednom posetite znamenitosti u gradu, sledeći put idite na izlet u prirodu. Izaberite neku pozorišnu predstavu, a sledeće nedelje krenite u bioskop ili na koncert.

VEŽBA 8

Pričajte anegdote, viceve i šale, to je veoma korisna mentalna aktivnost. Humor razvija kreativnost i umne sposobnosti.

Izvor: www.family.rs