Ovih dana  vreme provodimo uglavnom u kući, pa često posežemo za hranom čak i kada nismo zaista gladni. A kilogrami se samo gomilaju…Konsultant Mahariši ajurvede Branko Čičić, otkriva vam kako da mršavite sa Ajurvedom i daje 7 saveta za idealnu težinu.

 

Jedite laganu večeru sa lako svarljivom hranom

Kako da mršavite sa Ajurvedom plus 7 saveta za idealnu težinu

Potrebno je znati da je, doslovno, nemoguće smršaviti, ako nastavimo da jedemo obilne večere koje sadrže tešku hranu!

Snaga varenja je slabija uveče; odlazak na spavanje posle 22 sata usporava varenje, metabolizam i cirkulaciju. Večernji obroci se teško vare, što za posledicu ima stvaranje toksina, masti i višak kilograma.

Uveče naročito izbegavajte: sir, jogurt, teške deserte, crveno i živinsko meso, ribu, ostatke hrane od prethodnog obroka, hladnu hranu, industrijske prerađevine.

Večernji obroci treba da budu vegetarijanski, topli, lagani i tečni.

Osnova večernjeg obroka treba da bude 1) bistra supa, 2) žitarice skuvane u vodi (pirinač, kinoa, kus-kus, ječam), i 3) povrće kuvano na pari, pečeno na plotni ili u pećnici ili kratko dinstano na maloj količini ekstra čistog maslinovog ulja. Desert (po izboru): kompot

Ručak: najobilniji obrok sa raznovrsnom, toplom i kuvanom hranom.

Treba da sadrži toplu, kuvanu raznovrsnu hranu. Hladna hrana ima za posledicu slabo varenje, gomilanje ame (metaboličkih nečistoća) i debljanje.

Topli, raznovrsan ručak je najbolji izbor

Tokom dana često pijte vruću vodu

Pijuckanjem prokuvane, tople vode tokom dana pomažete čišćenju digestivnog trakta i celog tela od blokada i nečistoća. Pojedinci izgube i preko 25 kilograma primenjujući samo ovu preporuku!

Vodu kuvajte deset minuta. Tako se smanjuje njena gustina  i energizuje se. Prokuvanu vodu čuvajte u termosu i pijuckajte je u malim gutljajima tokom dana.

Izbegavajte ostatke hrane

Vraćanje preostale hrane u frižider nakon kuvanja i obroka, narušava njen kvalitet i svarljivost. Preostala hrana, dovodi do gomilanja nesvarenih, otpadnih materija, viška kilograma i mnogih bolesti.

Uvek jedite svežu hranu, sveže pripremljenu

Krećite se koliko možete i vežbajte u kući

Koristite svaku priliku za šetnju, pa makar samo oko svoje zgrade i vežbajte u kući. Šetnja i vežbanje poboljšavaju varenje, metabolizam, eliminaciju, ten, zategnutost tela i snagu, čvrstinu kostiju, i pomažu nam da normalizujemo težinu.

Ajurvedski detoks

Ama Paćana

Ako pratite protokol mršavljenja sa Ajurvedom dva puta godišnje, najbolje s proleća i u jesen, primenite sezonsku detoksikaciju – ama paćanu, čime ćete trajno izgubiti najmanje pet do sedam kilograma.

Joga i meditacija

Svakog dana praktikujte meditaciju i jogu. Vežba Transcendentalne Meditacije smanjuje žudnju za hranom jer smanjuje stres i doprinosi redukovanju težine. Pri tom, normalizuje hormonalni sistem, uklanja anksioznost i depresiju, glavobolju i nesanicu i puni vas pozitivnom energijom tokom celog dana.

 

Branko Čičić

Konsultant Mahariši AjurVede

www.ajurveda.rs