Mućkanje ulja u ustima je efikasna i jednostavna ajurvedska metoda čišćenja organizma. Ova procedura poznata je hiljadama godina. U Indiji se ovaj postupak koristi i u medicinske svrhe – od terapije bola pa do lečenja srčanih oboljenja. Ukoliko mućkate ulje, sasvim sigurno ćete unaprediti svoje zdravlje.

 

olive-oil-1-1477831
Akutne tegobe ublažićete za 7 dana, a hronične najduže za godinu, kaže Vladimir Čobić, instruktor ajurvede. freeimages.com

Podrazumeva uzimanje kašike ulja, koje se potom mućka i premeće po ustima od 10 do 20 minuta ujutru, na prazan želudac. Nakon mućkanja ulje obavezno ispljunite. Videćete da će postati bleđe, gotovo belo. To je znak da ste terapiju sproveli kako treba. Važno je samo da ne odustanete već da bar tri nedelje mućkate ulje svakog jutra kad ustanete.

ULJE UNIŠTAVA GLJIVICE

Možete koristi hladno ceđeno i nerafinisano susamovo, suncokretovo, maslinovo ili kokosovo ulje.

– U ajurvedi grgljanje uljem spada u osnovne procedure jutarnje higijene. Prvo istružite jezik, zatim operite zube, pa počnite mućkanje ulja. Najbolje je koristiti susamovo jer sadrži dovoljno hranljivih materija da ishrani i ojača zube i desni, ali i dovoljno antimikrobnih svojstava da neutrališe nečistoće u usnoj duplji – objašnjava Vladimir Čobić, instruktor ajurvede.

Prema njegovim rečima ulje ima antibakterijsko delovanje i uništava loše bakterije, gljivice i druge štetne organizme eliminišući ih iz područja cele usne šupljine.

– Izbacivanjem štetnih materija ojačava se imunitet, pa je organizam spreman da se izbori s bolešću. Ova ajurvedska tehnika dokazano izbeljuje zube, pomaže kod lošeg zadaha i gingivitisa, uklanja zubni plak, ali deluje i na dubljem nivou: smanjuje upalne procese u telu, pomaže u detoksikaciji organizma od teških metala, delotvorna je kod glavobolja i migrena, kožnih problema i alergija – kaže Čobić.

MUĆKAJTE DOK NE OZDRAVITE

Trajanje terapije zavisi od bolesti i opšteg stanja organizma. Akutne tegobe moguće je izlečiti za manje od nedelju dana, a hronične u roku od nekoliko meseci do godine dana. Terapiju možete sprovoditi onoliko dugo koliko je potrebno da se organizam u potpunosti oporavi.

Još neka ajurvedska pravila zdravog života

Idite ranije u krevet, ustajte ranije
Operite zube i temeljno očistite jezik
Pre doručka popijte malo tople vode, to potpomaže varenje
Namažite telo uljem i pustite da deluje 20 minuta. Opustiće vas
Tuširajte se naizmenično toplom i hladnom vodom
Jedite stalno u isto vreme i ne prejedajte se
Jedite sveže obroke, sa što više sveže, prirodne hrane, a što manje „hemije“
Jedite polako
Jednom nedeljno čistite organizam od toksina
Krećite se što više. Valjalo bi da se jednom dnevno dobro preznojite
Svakodnevno odvojte nekoliko minuta samo za sebe, da oslušnete svoje telo
Svaki dan završite u miru, u prijatnom društvu i opuštenoj atmosferi
Oslobodite se emotivnog tereta iz prošlosti koji blokira zdravlje i život

Autor: Lidija Bratun