Postoje lekovi koji sprečavaju pojavu peruti i koji mogu da reše ovaj problem. Predstavljamo vam prirodne lekove protiv peruti koji su jednostavni i efikasni, a pritom su dosta jeftiniji od šampona koji su puni hemije.

 

Foto: Pixabay

Perut izaziva gljivica Pityrosporum ovale, koja je prirodni stanovnik vlasišta i drugih delova kože i koja u normalnim okolnostima ne izaziva štetne posledice. Podstaknuta određenim klimatskim ili hormonskim promenama, pa i stresom, počinje brže da se razmnožava i nakuplja na koži glave.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje je odlično za mnoge stvari i odličan je alat za hidrataciju i čišćenje. Ugrejte malo maslinovog ulja u mikrotalasnoj pećnici i nanesite kružnim utrljavanjem u koren kose. Nakon sat vremena, isperite šamponom.

Sok od limuna

Sok od limuna je jedan od najboljih prirodnih lekova za perut.

Prosto iscedite jedan limun i pomešajte sa vodom, a zatim izmasirajte skalp glave limunovom korom pre nego što ga isperete rastvorom limunovog soka.

Jabukovo sirće

Pomešajte 60 ml jabukovog sirćeta sa 60 ml vode i prespite u sprej bocu.

Poprskajte svoju kosu, a naročito koren i pazite da se ne poprskate u oči. Zatim obmotajte kosu peškirom i operite je normalno nakon sat vremena.

Soda bikarbona

Utrljajte malo sode bikarbone u mokru kosu.

Radite to oko nedelju dana umesto pranja kose šamponom i vaša kosa će početi da proizvodi svoje prirodno ulje. Ukoliko vam kosa postane previše suva, smanjite količinu sode bikarbone.

 

Izvor: Zdravaiprava