Postoje lekovi protiv peruti i koji mogu da reše ovaj problem. Predstavljamo vam prirodne lekove protiv peruti koji su jednostavni i efikasni, a pritom su dosta jeftiniji od šampona koji su puni hemije.

 

Foto: Pixabay

Perut izaziva gljivica Pityrosporum ovale, koja je prirodni stanovnik vlasišta i drugih delova kože i koja u normalnim okolnostima ne izaziva štetne posledice.

Podstaknuta određenim klimatskim ili hormonskim promenama, pa i stresom, počinje brže da se razmnožava i nakuplja na koži glave.

Imamo mnogo različitih stanja koja mogu uzrokovati perut. Perut se može javiti kada se kosa ne pere dovoljno često. Međutim, i kada se pere često, gljivicaa Malassezia može delovati na sebum kože glave i uzrokovati perut kod osoba koje su osetljive. Razvoj gljivice Malesseza na koži glave očigledno zavisi od sastava sebuma koji je genetski predodređen.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje je odlično za mnoge stvari i odličan je alat za hidrataciju i čišćenje. Ugrejte malo maslinovog ulja u mikrotalasnoj pećnici i nanesite kružnim utrljavanjem u koren kose. Nakon sat vremena, isperite šamponom.

Sok od limuna

Sok od limuna je jedan od najboljih prirodnih lekova za perut.

Prosto iscedite jedan limun i pomešajte sa vodom, a zatim izmasirajte skalp glave limunovom korom pre nego što ga isperete rastvorom limunovog soka.

Jabukovo sirće

Pomešajte 60 ml jabukovog sirćeta sa 60 ml vode i prespite u sprej bocu.

Poprskajte svoju kosu, a naročito koren i pazite da se ne poprskate u oči. Zatim obmotajte kosu peškirom i operite je normalno nakon sat vremena.

Soda bikarbona

Utrljajte malo sode bikarbone u mokru kosu.

Radite to oko nedelju dana umesto pranja kose šamponom i vaša kosa će početi da proizvodi svoje prirodno ulje. Ukoliko vam kosa postane previše suva, smanjite količinu sode bikarbone.

 

Izvor: Zdravaiprava