Nameštanje materice je siguran put do željene trudnoće! Ovu tehniku u Srbiji primenjuje dr Natalija Gušlo Petrić, vlasnica Centra “Grand revital”, koja je jedini stručnjak za visceralnu hiropraktiku na ovim prostorima.

 

graphicstock
graphicstock

U Srbiji 300.000 parova ima problem bračnog steriliteta! Kada se druge metode lečenja iscrpe a rezultati izostanu, mnogi parovi, koji muku muče sa sterilitetom, okreću se alternativnoj medicini pokušavajući da na taj način dođu do potomstva. U tome im pomaže i visceralna hiropraktika, staroslovenska manuelna terapija unutrašnjih organa.

VISCERALNA HIROPRAKTIKA ILI PRAVKA ŽIVOTA

– Visceralna hiropraktika je kontaktna tehnika delovanja rukama na unutrašnje organe i tkiva. Kako na ruskom jeziku stomak označava život, ova metoda zvala se i pravka života. I danas se koristi kao pomoć kod problema spuštenog ili podignutog želuca, spuštenih bubrega ili zavaljene materice. Preporučuje se i za lečenje naduvenog stomaka, opstipacije, problema sa štitastom žlezdom, bolne kičme, narušene funkcije jetre, pankreasa i žučne kese, bolne menstruacije, hormonskog disbalansa i migrene – kaže dr Natalia Gušlo Petrić, stručnjak za visceralnu hiropraktiku i vlasnica Centra “Grand revital” .

NE MOGU DA ZATRUDNE ZBOG ZAVALJENE MATERICE

Dr Natalia pijavice
Dr Natalija Gušlo Petrić, stručnjak za visceralnu hiropraktiku, Foto: Privatna arhiva

Naša sagovornica kaže da je zavaljena materica jedan od razloga zbog kog mlade žene često ne uspevaju da zatrudne, bez obzira na uredne rezultate analiza.

Materica je kruškastog oblika, nalazi se u maloj karlici, ispred rektuma, a iza bešike i, kada je zavaljena, nije u normalnom fiziološkom položaju. Taj problem može nastati usled hronične upale organa male karlice, endometrioze, cista, naglog smanjenja telesne težine, usled nošenja visokih potpetica, nakon trudnoće, podizanja tereta, pada s visine…

Žena može da oseti različite simptome, od bolne menstruacije, čestog mokrenja, bola u krstima, do opstipacija i bolnih snošaja.

– Ako se na vreme uoče, moguće je sprečiti negativne posledice zavaljene materice – ističe dr Gušlo Petrić.

Visceralna hiropraktika može da reši i problem spuštene materice koji se javlja posle porođaja ili u menopauzi.

– Kod mnogih žena dolazi do te pojave! Na to utiču nasledni faktori, slabi mišići male karlice, upalni procesi, naglo mršavljenje, hronična opstipacija, abortus, carski rez, može biti posledica rascepa ili preopterećenosti mišića za vreme porođaja – navodi dr Gušlo Petrić.

VAŽNO JE DA SE PROBLEM OTKRIJE NA VREME

Ona upuzorava da grlić materice može da se opusti do vagine ili da skoro svi polni organi zajedno s mokraćnom bešikom, uretrom, rektumom napuste normalan položaj i spuste se prema vaginalnom izlazu ili izvan njega.

– Nije u svakom od ovih slučajeva moguća pomoć visceralne hiropraktike. Ponekad je operacija jedino rešenje. Ipak, ako se na vreme reaguje, problem se može rešiti nameštanjem materice – kaže dr Gušlo Petrić.

KAKO IZGLEDA TERAPIJA

Pacijentkinja je na leđima, savijenih nogu. U početku se radi rukama, pripremaju se organi male karlice, a kasnije se na donji stomak stavlja vakuum. Procedura je bezbolna, mnogima čak prijatna. Posle nameštanja stomak se vezuje i preporučuje se da žena ne diže bilo kakav teret, da miruje.

NAPOMENA

Žena na terapiju dolazi praznog stomaka i prvo se priprema celi stomak. On mora biti mekan i ne sme da boli na dodir. Onda se tek prelazi na nameštanje materice.

Pripremila: Lidija Bratun