Humus je jedan od najpoznatijih specijaliteta Bliskog Istoka, a neki ga još nazivaju i paštetom. Izvorno, humus pripada libanonskoj kuhinji.

 

SSUCv3H4sIAAAAAAAEAJ2SwW7CMAyG70i8Q5VzNZUh0LRXqTiYxGIRSYMSh4FQ3500IcMd2mW3/J/tP46d23LRNGIPQUvx2dwmlbQ2JgbyQNoNCXftg6PS5LwGM8GJjTkiAgHFgIFZgAF7TXpda5VHsIG0RU4xnLjUgZw8nr4cOY5NupTrnKDikK1YHxIIDyl31kl9XF90UwM5mCpSSIiWsRD3mVU0tv+uLIdd7RsOOMjrs7eXF/fMbObcXbaXbfe22rzSzUQr3P2E5wP/0/j941lbDiMbqEeDUBbbF2tx/Cb0Ng/4kXTWCh3TEJV2bAFnJ8GE36tKH8zZXLVcjHeQ/s+ThwIAAA==
GraphicStock

Leblebije, maslinovo ulje, beli luk, limun osnovni su sastojci ovog namaza, iako će Libanonci reći da dobrog humusa nema bez tahinija, paste od susama.

POTREBNO JE

  • 450 g leblebije iz konzerve
  • 60 ml svežeg limunovog soka
  • 60 ml tahini paste
  • Pola čena belog luka
  • Kašičica soli
  • ½ kašičice mlevenog kumina
  • 2-3 kašike vode
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • Mlevena paprika

 

PRIPREMA

U multipraktik prvo stavite limunov sok i tahini pastu, stavite poklopac i miksajte dok ne dobijete željenu kremastu teksturu. Nakon toga dodajte maslinovo ulje, bli luk, kumin, so, pa ponovo miksajte 30 sekundi. Leblebiju iscedite i operite ispod mlaza hladne vode, u multipraktik prvo stavite polovinu leblebije, miksajte jedan minut pa dodajte i drugu polovinu. Postoji velika mogućnost da u namazu ostanu komadići leblebije, a da biste to sprečili dodajte nekoliko kašika vode da bi se sve lepo sjedinilo. Humus sipajte u činijicu, prelijete maslinovim uljem i pospete mlevenom crvnom paprikom. Možete ukrasiti humus crnim maslinama i peršunom.

NAPOMENA

Tahini pasta od susama se može naći u nekim bolje opremljenim domaćih prodavnicama, a humus možete da ukrasite i crnim maslinama. Tradicionalni humus dobija se od samlevene leblebije, maslinovog ulja, tahinija, odnosno paste od susama, limunovog soka i začina, a ovaj miks smatra se hranom bogatom nutrijentima. Barem tako tvrdi Elizabet Mateo, dijetetičarka iz “Sargent Choice Nutrition Centra” u sklopu Univerziteta u Bostonu.

“Humus pruža više vitamina i minerala od bilo kojeg drugog umaka ili namaza”, izjavila je Mateo za “Time”, dodajući kako ovaj popularni namaz sadrži kalcijum, folnu kiselinu i magnezijum.

Ova mešavina hranjivih sastojaka takođe može da stabilizuje šećer u krvi i pomogne u sprečavanju bolest srca, tvrdi dijetetičarka Lindzi Pajn iz Los Anđelesa. Humus sadrži najpotrebnije makronutrijente – zdrave masti, belančevine i vlakna, što nas čine sitima i zadovoljnima i ključ su za održavanje zdrave težine.

Pripremila: Lidija Bratun