Kako se izboriti sa detetom koje ne voli povrće? Da li postoji pravi način na koji će vaš mališan zavoleti šargarepu, grašak, boraniju, spanać…

 

graphicstock
graphicstock

Stručnjaci savetuju da kao roditelj pomognete detetu da zavoli povrće. Prema njihovom “receptu”, treba da stavite obrok ispred deteta, ali nikako ga nemojte forsirati da pojede. Takođe, stručnjaci kažu da vodite dete na pijacu, uključite ga u spremanje hrane ili u zalivanje povrća.

Većina dece će se samo namrštiti kada vidi povrće i odgurnuti ga sa stola. To je klasična dečija reakcija.

CRTAĆI KAO POMOĆ

Poznato je koliko je povrće zdravo za rast i razvoj, pa bi unos “zeleniša” morao da se podrazumeva. Stručnjaci savetuju da kao roditelj pomognete detetu da lakše, lepše i brže zavoli da jede povrće.

Stavite obrok ispred njega, ali nikako ga ne forsirajte da ga pojede. Tako ćete ga u startu odbiti. Samo mu lepo ponudite i objasnite da je povrće zdravo, da će od njega biti jak i snažan kao lik iz crtanog filma kojeg voli.

Takođe, savet je i da povedete decu na pijacu ili u prodavnicu da zajedno kupite namirnice, da ih uključite u spremanje hrane ili, ako imate bašticu u zalivanje povrća. Na taj način ćete ga zainteresovati.

BUDITE STRPLJIVI

Roditelji trebaju i da se potrude oko jela, tako što će ga ukrasiti “smajlijem” od peršuna i šargarepe ili nekom simpatičnom porukom ispisanom od svežeg povrća.

Uvek možete dete i da “prevarite”, pa da mu ponudite pljeskavice ili pitu koja izgleda kao da je od mesa, ali je zapravo sadržaj povrtni.

I najvažnije od svega je da imate dovoljno strpljenja i da ne odustajte sve dok dete ne počne da unosi dovoljnu količinu zdravih namirnica.

Izvor: www.novosti.rs