Istraživači sa jednog američkog univerziteta su izjavili da su napravili pomak koji može označiti kraj problema ćelavosti kod muškaraca.

 

pixabay.com
pixabay.com

Svakom muškarcu određenih godina je poznat osećaj kada nervozno proverava u ogledalu da li je izgubio još kose.

Na sreću, to bi mogla biti stvar prošlosti zahvaljujući naučnicima sa Medicinskog istraživačkog instituta u Orlandu. Oni su uspeli da omoguće rast dlaka koristeći ljudske matične ćelije.

Prethodni pokušaj stvaranja dermalnih ćelija papiloma – koje su veoma važne za stvaranje folikula – nije bio uspešan jer su naučnici pokušavali da od samo jedne ćelija stvore veliki broj papiloma.

Nova tehnika podrazumeva proizvodnju papiloma od matičnih ćelija.

Aleksej Terskih, profesor Univerziteta u Orlandu, nada se da će ovaj postupak dovesti do efektnije transplantacije kose kod ljudi.

Iako najčešće pogađa muški rod, problem s gubljenjem kose ima i oko 30 odsto žena starijih od 50 godina. Ova pojava je za neke vrlo bolna i osetljiva tema, pa je tako nastao mit da je ćelavljenje znak polne zrelosti i muževnosti, ali ćemo, nažalost, one koji se na taj način teše morati da razočaramo.

Naime, ti muškarci nemaju više muških hormona od drugih, već su njihove folikule osetljivije na hormon koji nastaje kao nusprodukt razgradnje testosterona. Pošto je ćelavost uglavnom nasledna, ne možete je sprečiti, ali postoje načini da odložite njen nastanak, samo ne smete praviti greške koje će već ionako lošu situaciju učiniti još gorom.

Pripremila: Lidija Bratun