Ne terajte svoju decu da uvek biraju, poručuju stručnjaci! Kako oni ističu, roditelji svakog dana deci daju toliko mogućnosti da biraju, pa postaju ne samo razmažena, već i paralisana. To je mišljenje Berija Švarca, autora knjige “Paradoks izbora”.

 

graphicstock
graphicstock

Do takvog zaključka je došao na osnovu studije koju je sproveo kada je mališane podelio u dve grupe i tražio od njih da nacrtaju sliku. Jednom timu je ponudio da izaberu između tri flomastera, a drugom između 24. Ispostavilo se da su crteži dece iz druge grupe ocenjeni kao znatno lošiji. Njegova teorija je da su, umesto na crtanje, mališani bili fokusirani na biranje boja.

– Suština je da se deca osećaju sigurnije kada je pred njima manje mogućnosti – kaže Švarc.

– Tada lakše mogu da se posvete određenim stvarima, što je veština koja će im biti potrebna u životu. Ne kažem da ne treba da isprobaju različite stvari, već da im se ponudi razuman izbor – smatra autor knjige “Paradoks izbora”.

Prema njegovim rečima, većina roditelja govori deci da mogu da se bave čime žele, pa i da odustanu, tako da nije čudo što kasnije na taj način žive.

– Traže savršenstvo koje ne postoji, zbog kojeg se ničemu istinski ne posvećuju – zaključuje Švarc.

U POJEDINIM SITUACIJAMA PRIPREMITE DETE

Sasvim je drugačija situacija kada su u pitanju situacije koje dete treba što bolje da shvati. U takvim slučajevima, deci treba što ranije govoriti stvari na osnovu kojih će imati veći izbor.

Na primer, kada provodite fenomenalno vreme sa vašim detetom u parkiću, igraonici, kod prijatelja ili već bilo gde gde mu je interesantno, obavestite ga neko vreme pre polaska kada će morati da krene sa vama kući i držite se toga.

Na taj način dajete mu vremena da uradi većinu stvari koje želi, bolje ga pripremate za kasnije obaveze koje će ga čekati u životu i skećete mu pažnju da imate poverenja u njega i da ga shvatate ozbiljno.

Ukoliko počne da pregovara o dužem ostanku, umesto naredbama, obrazložite mu situaciju argumentima koje će razumeti i moći da prihvati. Zdrava komunikacija je ključna za snažan odnos tokom celog života.

Izvor: www.novosti.rs/www.mamaibeba.net