U želji da detetu kasnije olakšaju život, mnogi roditelji pogreše tako što ih upišu u školu pre sedmog rođendana.

 

pixabay
pixabay

Istraživači sa Stenford Univerziteta tvrde da je to pogrešno, kao i da se negativne posledice ranijeg polaska vide kasnije, sa 11 godina.

Takva deca kao adolescenti češće imaju problem sa koncentracijom, lošije ocene i samokontrolu. Takođe, povećava se verovatnoća da će biti hiperaktivni. Ovo istraživanje nije iznenadilo naučnike jer su i ranije studije pokazale da mališani koji su “bezbrižni” sve do sedme godine, imaju bolje mentalno zdravlje.
Podaci su posebno važni za zemlje u kojima je zakonom propisano da deca ranije polaze u školu. Na primer, u Velikoj Britaniji i Americi kreću sa pet godina, a u Francuskoj i Danskoj sa šest. U našoj zemlji, kao i u Švedskoj ili Finskoj prvi razred se upisuje sa navršenih sedam godina.

Polazak u prvi razred je veoma značajan događaj u detinjstvu i predstavlja veliku promenu i za roditelje i za dete. On podrazumeva spremnost deteta da prihvati nove obaveze, ali i spremnost roditelja da mu u tome pruži podršku na pravi način.

Deci je potrebno neko vreme da se prilagode na novu sredinu, novi ritam života i obaveze i zato je veoma bitno da budu dobro pripremljena. Potrebno je da školu od početka prihvate kao mesto gde ih čekaju nova znanja i novi prijatelji.

Evo šta sve možete da učinite da bi olakšali detetu polazak u prvi razred:

  • Počnite da razgovarate sa detetom o školi nekoliko meseci pre početka školske godine. Detetu na lep način objasnite šta ga čeka u školi (sedenje u klupi, koncentracija na neku aktivnost, disciplina, obaveze koje mora da ispunjava, ali i da će steći mnogo drugara, da će saznati i naučiti mnoge korisne stvari…)
  •  Na vreme i postepeno prilagodite ritam spavanja i obroka onom koji će dete imati kada krene u školu.
  • Izgradite samostalnost – naučite dete da se samo oblači, vezuje pertle, obuče jaknu, stavi kapu…
  • Potrudite se da dete pre škole usvoji pravilne higijenske navike, da ide samo u toalet, da opere ruke posle toaleta ili pre jela…

Izvor: www.novosti.rs