Pod sloganom “Drugačiji” od 14. do 18. aprila u Dvorani KCB biće održana manifestacija Nedelja finskog filma.

 

3333Četvrto izdanje filmskog festivala Nedelja finskog filma tradicionalno bijenalno priređuju Kulturni centar Beograda, Ambasada Finske u Srbiji i Finski filmski fond iz Helsinkija.

Ovoga puta biće prikazano devet dugometražnih igranih i dokumentarnih filmova iz protekle dve godine, a najavljeni su i gosti: reditelji Amir Arsames Escandari i Juku-Peka Valkeapa, kao i predstavnica Finskog filmskog fonda Jan Puskal.

Nedelja finskog filma u Beogradu prvi put je održana 2010. godine na inicijativu Nebojše Popovića. Ovogodišnje izdanje ovog Festivala pripremljeno je bez njega…

– Čudno je pripremati Nedelju finskog filma u Beogradu bez Nebojše Popovića. Nebojša je bio njen inicijator, osnivač, selektor. Nebojša je bio Nedelja finskog filma u Beogradu, uvek nas iznova zadivljujući svojom erudicijom i ljubavlju prema ovoj dalekoj zemlji koju nam je tokom godina učinio bližom. Oduvek smo voleli filmove Akija i Mike Kaurismäkija, ali Nebojša nas je upoznao sa čitavim spektrom finskih filmskih poetika u koje smo se zaljubili. Sa uvrnutim komedijama Domea Karukoskog, sa vrcavim socijalnim dramama Aleksija Salmenperäe, sa visokoestetizovanim pričama Pirjo Honkasalo,sa društvenim angažmanom Akua Louhimiesa…
Nastavljajući njegovu Nedelju finskog filma, mislimo na njega i nadamo se da bi mu se ova selekcija svidela – izjavio je Stefan Arsenijević, selektor festivala.


14. april (20.00)
Svečano otvaranje / Opening ceremony
PIKSADORES / PIXADORES
reditelj: Amir Arsames Escandari

15. april (18.00)
LJUBAV I INŽENJERING / LOVE&ENGINEERING
reditelj: Tonislav Hristov

15. april (20.00)
BEKSTVO / THEY HAVE ESCAPED
reditelj: JP Valkeapaa

16. april (18.00)
DISTRAKCIJE / DISTRACTIONS
reditelj: Aleksi Salmenpera

16. april (20.00)
MAČEVALAC / THE FENCER
reditelj: Klaus Haro

17. april (18.00)
OPROŠTAJ / ABSOLUTION
reditelj: Petri Kotwica

17. april (20.00)
DŽANGRIZALO / THE GRUMP
reditelj: Dome Karukoski

18. april (18.00)
AUTOPUT ALJASKA / ALCAN HIGHWAY
reditelj: Aleksi Salmenpera

18. april (20.00)
GLAVOM NAPRED / HEADFIRST
reditelj: Antti Heikki Pesonen

Pripremila: Mariota Vlaisavljević