Stručnjaci smatraju da je važno da roditelji na vreme uoče znake dečje naklonosti prema drugarici ili drugu, pošto dete najverovatnije neće želeti da priča o tome, a bitno je da se to prihvati kao normalan deo odrastanja. Deca se zaljube kasnije ili pre, a evo šta treba da znate.

 

Foto: Freepik

Simpatije su nešto što se oduvek podrazumevalo u životu mališana i bojilo svačije detinjstvo, ali se danas deca javljaju mnogo ranije i u malo ozbiljnijoj formi nego ranije.

Istraživanje britanskih naučnika je pokazalo da devojčice već u trećoj godini umeju da naglas kažu da im je drug iz vrtića ili komšija dečko, dok već u petoj govore da su se zaljubile.

Dečaci su tu malo tvrđi, što ne znači da i oni nemaju simpatiju.

Stručnjaci smatraju da je važno da roditelji na vreme uoče znake dečje naklonosti prema drugarici/drugu, pošto dete najverovatnije neće želeti da priča o tome, a bitno je da se to prihvati kao normalan deo odrastanja.

  • Oni savetuju kako da lakše prepoznate da li se vaše dete “zaljubiška” i kako da se prema tome postavite.
  • Čim se spomene ime simpatije, ono se smeška, crveni ili počinje da se vrpolji. Vi se pravite kao da to ne vidite.
  • Ako primetite da priča samo o jednom drugu/drugarici ili se u vrtiću ne odvaja od njega, pitajte ga da li se u njegovom prisustvu oseća posebno.
  • Ukoliko vam sam to prizna, nemojte da ga zadirkujete, jer će u kasnijim godinama izbegavati da vam poverava ljubavne probleme.
  • Nemojte celoj rodbini da ispričate kako sumnjate da je vaše dete zaljubljeno u tu i tu osobu, nego se pravite kao da se ništa ne dešava.

 

Izvor: Novosti