Neven je jedna od najšire korišćenih biljaka u fitoterapiji , narodnim običajima i magiji naroda širom sveta. Zahvaljujući svom složenom sastavu neven se koristi za lečenje širokog spektra bolesti, a mi vam otkrivamo ruski seoski lek za čišćenje jetre i alergije.

 

FreeImages.

ZA ALERGIJU

Potreban vam je svež neven, koji možete gajiti i u saksijama. Tokom dve nedelje, svako jutro pre doručka, uberite po tri cveta, dobro ih sažvaćite i progutajte. Zatim napravite pauzu nedelju dana, pa ponovite postupak. Ovo je starinski seoski recept za čišćenje jetre i jačanje imuniteta. Kada očistite jetru proći će vam i alergije.

ZA MENSTRUALNE TEGOBE
Jedan do dva cveta nevena staviti u šolju i preliti sa dva decilitra vrele vode. Tako spremljen čaj pije se dva do tri puta dnevno, uz eventualno zaslađivanje medom po ukusu. Čaj je delotvoran u regulisanju menstruacije i ublažavanju menstrualnih tegoba. Čaj počinje da se pije sedam dana pre očekivanog početka menstruacije, i nastavlja dok traje ciklus.

NEVENOVA MAST

Sastojci: šoljica sveže isceđenog soka od lišća i cveta nevena, dve šoljice nesoljene svinjske domaće masti i pola šoljice voska.

Priprema:
Navedeni sastojci mešaju se na vatri dok se ne sjedine. Mast je lekovita za otečene žlezde, čireve i rane koje teško zarastaju. Na platnenu krpu naneti sloj debljine milimetar, zatim staviti na ranu ili čir, pokriti sa gazom ili vatom i sve učvrsti zavojem. Na manjim mestima može i flasterom.