Novogodišnja staza u Beču je već više od četvrt veka glavna atrakcija kako za Bečlije tako i za goste carskog grada.

 

Doček u Beču
Doček u Beču

U noći između 31. decembra i 1. januara gradsko jezgro se pretvara u pulsirajući, svetleći centar novogodišnjih dešavanja. Oko 600.000 domaćih i internacionalnih gostiju svake godine bude za doček najluđe noći baš u Beču. Ove godine tu će ih čekati čarobna novogodišnja staza.

ROK, FANK I DŽEZ

Na deset bina u gradu poslednjeg dana u staroj godini već od 14 časova goste očekuje mešavina muzičkog i šou-programa. Brojni bendovi će svirati uživo, di-džejevi će puštati pop, rok, soul, bluz, fank i disko muziku, pa sve do ritma džeza i klasične muzike.

Na trgu Graben svi zainteresovani će od 14 časova moći da učestvuju na časovima valcera koje nude bečke škole plesa.

Apsolutni hajlajt svake godine je prenos opere “Slepi miš” Johana Štrausa iz Bečke državne opere. Takođe, u zabavnom parku Prater od 20 časova goste čeka bogat program, kao i spektakularni vatromet koji će biti sinhronizovan uz muziku.

Riesenradplatz, Beč
Riesenradplatz, Beč

VATROMET I ZVONA

U Beču su mislili i na ljubitelje dobre hrane, pa će u čitavom gradu na 60 štandova biti raznih specijaliteta, od gulaša, preko kobasica, carskih mrvica, krofni, vrućeg punča i šampanjca.

A u ponoć će se čuti: “Svi na valcer”! Centar Beča će biti kao najveća balska dvorana u Austriji, gde će se plesati Dunavski valcer.

Iznad gradske skupštine vatromet će u ponoć obasjati grad, a zvono Pumerin iz katedrale Sv. Stefana označiće dolazak Nove godine.