Ako ste i vi ljubitelj obrok salata, evo jedne salate koja čini kombinaciju zdravog veganskog recepta i obroka pripremljenog po principima ajurvede. Činjenica je da su ajurvedski obroci uglavnom kuvani, a veganska najzdravija hrana, svakako je sirova, ali postoje i ostali principi ajurvede koji se mogu dobro uklopiti s drugim načinima ishrane.

 

Ajurveda preporučuje kombinovanje svih 5 ukusa u jednom obroku: slatko, slano, kiselo, gorko i ljuto. Ova obrok salata sadrži sve osim gorkog ili oporog ukusa, a ljuto možete dodati, po potrebi. Ako dodate ljutu papriku, onda će vam ona dobro zagrejati organizam, te tako, skoro da dobijate topao obrok.

Evo recepta za obrok salatu koja sadrži samo 4 sastojka i začine, a neodoljivo je ukusna i brzo se sprema.

I salata i obrok

Na prelasku toplih u hladne dane, ako vam ponestane ideja za sirove veganske obroke, ova obrok salata može biti veoma dobar i praktičan izbor.

Da biste je spremili potrebni su vam sledeći sastojci:

  • kukuruz šećerac, najlakše je koristiti zamrznuti kukuruz u pakovanju, jer nije kuvan već blanširan (to znači, potopljen u vruću vodu od 5 do 20 minuta)
  • šaka sitno seckanih maslina
  • 1 paprika sitno seckana
  • manji paradajz seckan na kocke
  • hladno ceđeno maslinovo ulje
  • umeboši sirće (ili limun i zdravija so).

Kukuruz se, ipak ne može koristiti potpuno sirov, kao i krompir. Zbog velike količine skroba, lakše se jede i vari kada je bar malo blanširan ili blago prokuvan na niskoj temperaturi u dobroj posudi.

Obrok salata za večeru?

Ovo može biti dobar izbor za večeru kada nam treba lakša hrana pred spavanje. Priprema će trajati oko 5 minuta. Ako je kukuruz zaleđen, operite ga u vrućoj ili toploj vodi i iscedite višak vode iz njega kroz cednicu (ili šakama). Paradajz i papriku iseckajte na sitne kockice, a masline na male krugove. Izmeđajte sve zajedno i dodajte maslinovo ulji umeboši sirće.

Umeboši sirće se pravi od japanske šljive koja nije sazrela već je fermentisala, te daje blago kiseo i slan ukus. Ako koristite umeboši sirće, ne treba da dodajete so, niti limun. Ako ga nemate u kući ili ne želite da ga koristite, onda je kombinacija limuna, soli i ulja dovoljna da začini salatu. Mogu ga uzimati i deca, jer je prirodni probiotik i nije peviše fermentisan, tj. kiseo.

Na kraju dodajte malo peršuna – prstohvat da ukrasite salatu ili više ako želite da iskoristite njegova korisna svojstva i vitamin C.

Slatko, slano, kiselo. A ljuto?

Kao što napisah salata sjedinjuje više ukusa, što je prema ajurvedi dovoljno da budemo siti posle obroka. Ako tokom ručka jedete samo slan obrok, verovatno je da će vam se tražiti još neki ukus ili ćete imati osećaj gladi, pošto ste zadovoljili potrebu za samo samo jednim ukusom. Prema ajurvedi, u jednom obroku, idealno je imati sve ukuse da bisno tako imali potpuno zadovoljstvo i osećaj sitosti. Ako ste ljubitelj ljutog, onda dodajte i sitno seckanu zelenu ljutu papriku. Umesto nje možete dodati malo kajenske ili neke druge mlevene ljute paprike. Ona će vam zagrejati organizam, poboljšati cirkulaciju, a ujedno i podstiče blago čišćenje organizma.

Inače, salata se odlično kombinuje sa plavim patlidžanom sušenim u marinadi od začina.

Uživajte u mešavini ukusa!

Tekst i foto: Danijela Pantić Conić, www.evaija.com