Postoje tri ključna simptoma koja, kada je u pitanju menstruacija, ili “oni dani”, ne smete da ignorišete. Oni mogu da ukazuju na određene ozbiljnije zdravstvene probleme i zato najbolje posetite svog ginekologa.

 

 

ID-100112465
marin,FreeDigitalPhotos.net

NEREDOVNA MENSTRUACIJA

Iako se kao idealan ciklus navodi onaj od 28 dana, dužina trajanja menstrualnog ciklusa veoma je individualna.

Ciklus koji traje između 21 i 45 dana smatra se normalnim, pa bilo kakve promene unutar tog perioda ne bi trebalo smatrati zabrinjavajućim. Međutim, ako su vanmenstrualni ciklusi postali kraći od 20 dana ili je pak pauza između dve menstruacije jako velika, takvu informaciju morate podeliti sa svojim ginekologom.

Mogući problem: Ovaj simptom najčešće ukazuje na stres. Takođe može biti indikator problema u radu štitne žlezde.

GRČEVI

Iako su grčevi tokom menstruacije vrlo česti kod većine žena, snažni i neizdrživi bolovi ne bi smeli da postanu normalna pojava zbog koje svaki mesec ležite u krevetu i pijete tablete protiv bolova, već je o tome potrebno informisati ginekologa.

Mogući problem: Snažne bolove i grčeve tokom ciklusa mogu uzrokovati i neke promene u organizmu poput endometrioze, upale karličnih organa, suženje kanalića materice, miomi na materici i velike ciste na jajnicima.

OBILNA MENSTRUACIJA

Nivo krvarenja vrlo je individualan kod žena. Normalnim krvarenjem smatra se ono koje traje između 2 i 7 dana, a snaga krvarenja trebalo bi da bude tolika da je bez problema može upiti veći uložak, odnosno 3 do 6 tampona u jednom danu. Ako oni dani traju više od 80 ml dnevno obavezno posetite vašeg ginekologa.

Mogući problem: Policistični jajnici, miomi, adenomioza i polipi, ali i karcinom cerviksa mogu da uzrokuju ove probleme.

Pripremila: Lidija Bratun