Prevencija i pravilna oralna higijena pre i tokom trudnoće može doprineti poboljšanju opšteg oralnog zdravlja kako dece tako i odraslih. Pored toga, smanjen unos šećera, redovan stomatološki pregled i kontinuirana primena različitih preparata za mineralizaciju zuba i prevenciju karijesa, predstavljaju zaključke i glavne preporuke 35. Simpozijuma zdravstvenog vaspitanja, na kojem su učestvovali različiti stručnjaci iz oblasti stomatologije i oralnog zdravlja.

 

Foto: Pexels

“Dobro oralno zdravlje u trudnoći direktno utiče na zdravlje bebe. Zato je važno da se pored svakodnevnog pranja zuba, u cilju prevencije, smanjenja karijesa i upale desni, preporuči i upotreba ksilitola, čija je efikasnost naučno dokazana. Značaj ksilitola je u tome što je na prvom mestu bezbedan i jednostavan za upotrebu kako tokom trudnoće, tako i kod beba već u prvim danima”, objasnila je dr Marina Relić, specijalista dečije i preventivne stomatologije.

Dr Relić je dodala da se prednost ksilitola, u odnosu na druge stomatološke preparate, ogleda u tome da nema kontraindikacije ni u jednom starosnom dobu ili stanju, id a donosi velike benefite.

“Na primer, tokom trudnoće, prisutna je pojačana kiselost u ustima koja utiče na veću rastvorljivost gleđi i pojavu karijesa i upale desni, zato je važno uvesti ksilitol u redovnu primenu jer neutrališe dejstvo kiseline, povecava pH i neutralize dejstvo bakterije S. Mutans. Zatim, kod beba ili male dece koja još uvek nisu naučila samostalno da peru zube ili ispljunu sadržaj nakon pranja zuba, jako je vazno odrzavati oralnu higijenu ksilitolom. Kada govorimo o drugim osetljivim grupama, poput osoba sa smetnjama u razvoju ili pacijentima različitih bolesti i stanja, koja onemogućavaju adekvatnu higijenu usne duplje i zuba, primena ksilitola i sango korala je dala zapažene rezultate zbog važnih mikroelemente koji se direktno ugrađuju u gleđ i donose benefite opštem zdravstvenom stanju”, rekla je dr Relić.

Obavezna primena ksilitola u različitim uzrastima i stanjima je standard u razvijenim zemljama Evrope, a u Srbiji je poslednjih godinu dana primena ovog preparata u ekspanziji.

“Do sada smo ksilitol, u malim količinama unosili putem žvaka ili bombona, a sada ga možemo pronaći kao proizvod u dozama prilagođeni deci i odraslima, za poboljšanje zdravlja zuba. Posebno je važno naglasiti prednost primene preparata koji pored ksilitola, sadrže i koral sango. Obe supstance su veoma efikasne i učestvuju u prevenciji i lečenju različitih obeljenja, a njihova prednost, praktično, predstavlja ključ unapređenja oralnog zdravlja svih uzrasta i kategorija stanovništva pošto je potpuno bezbedna i ukoliko se proguta”, zaključila je dr Relić.

 

Izvor: Zdravaiprava