Nesanicu ljudi opisuju kao subjektivni osećaj da im je teško da utonu u san, kada san traje kratko ili nije okrepljujući bez obzira na odgovarajuće uslove za spavanje. Može da se javi kao posledica emotivne rastrojenosti, alergije, fizičkog bola, stresa ili loših navika. Statisticki podaci govore da se simptomi nesanice javljaju uglavnom kod odraslih osoba i da deset do petnaest procenata populacije pati od nesanice. Uglavnom su to starije osobe i žene.
Osobe koje imaju nesanice teže funkcionišu u toku dana jer se osećaju iscrpljeno, imaju poremećaj pažnje, teže pamte, preosetljive su, nestrpljivije, motivacija im je na niskom nivou pa se teško pokreću u akciju. Takođe mogu biti nesigurni i plašljivi u toku vožnje. Često se žale na glavobolje i probleme sa vidom.

 

Foto: Freepik

Floriterapija kao alternativna metoda lečenja može značajno da pomogne kod većine simptoma nesanice.

Korišćenje cvetnih kapi ne pravi zavisnost, nema kontraindikacije i kompatibilno je sa alopatskim lekovima.

Osećaj koji donose cvetne kapi je lakše zaspivanje i bolji kvalitet sna bez osećaja ošamućenosti i usporenosti u budnom stanju, kada je potrebno biti funkcionalan.

Ružica Bogićević, floriterapeut objašnjava za portal “Zdrava i prava” kako biljke olakšavaju simptome nesanice. Ovo su njene preporuke.

• Ako imate misli koje ne možete da zaustavite i koje vas drže budnim White Chestnut može da pomogne da se hiperaktivan um umiri kako biste lakše utonuli u san. Posle nekoliko dana korišćenja cvetnih kapi oslobodićete se osećaja da mislite i dok spavate.

• Kamilica pomaže kod emocionalne preplavljenosti i preosetljivosti. Ako vas duži vremenski period muči nesanica, izvesno je da vas uobičajeni događaji preterano dotiču, ranjivi ste i vas unutrašnji dijalog u toku dana je uznemirujući. Ceo stomak reaguje treperenjem, stegnutošću ili je naduven kao balon od te vrste nervoze. Ne mora da bude tako. Nesanicu ćete sigurno pobediti.

• Ako ste tužni jer je iz vašeg života otišao neko veoma bitan, cvetne kapi od Star of Betlehem će vas tešiti i svojom vibracijom pomoći da nađete način da krenete dalje. Značajno će pomoći da se posledice tuge ne deponuju u telo.

• U slučaju da osećate napetost u vratu i ramenima zbog koga vam ne odgovara ni jastuk ni dušek, niti možete da pronađete položaj tela i zaspite Maslačak je ono što će sadržati miks cvetnih esencija. Takođe će uticati na to da vaše ambicije i planovi za naredni dan sačekaju novi dan i budu realniji.

• Možda ste preosetljivi na zvuke, svetlost ili geopatogena zračenja u vašem prostoru za život? Posao vam je takav da veći deo dana provodite ispred monitora i uz mobilni telefon? Skloniji ste alergijama zbog toga. Zdravac i Hajdučka trava nose vibraciju zaštite i podstiču samoregeneraciju.

Gorocvet je za sve koji se kažu “kao da me je voz pregazio, a spavam sedam sati”. Vraća snagu srčanoj čakri i time podstiče entuzijazam i životnu radost. Oteraće i nesanicu.

Za zdraviji san

• Pola sata svesnog hodanja u kome ćete pustiti misli da se “istutnje” što češće.
• Idite na spavanje u približno isto vreme i odredite da ustajete u istom ritmu. Tako ćete najefikasniej oterati nesanicu.
• Pronađite laku meditaciju ili naučite tehniku disanja koja umiruje.
• Jedite laganiju hranu uveče i neka bude topla.
• Izbacite mobilni telefon iz spavaće sobe.
• Maštajte pre spavanja o onome šta želite i budite zahvalni za još jedan dan u kome ste živeli.

“Sve ima pravo da postoji i tu je dok ne shvatite pozitivnu svrhu čak i toga što vam ne prija. Nesanice su vapaj duše da uvidite to što potiskujete i čemu je vreme da bude spoznato, prihvaćeno i pušteno da postoji ili ode. Vrlo često su samo deo inspirativnog procesa koji se događa u životu. Pretvorite ih u stvaralačke, konstruktivne i otkrijte šta mogu da vam podare”, savetuje naša sagovornica.

Izvor: Zdravaiprava