Prve pčele iz razrojenih rojeva stigle su u svoj novi dom na Košutnjaku, čime je i zvanično otvoren prvi azil za pčele u glavnom gradu. Zahvaljujući donaciji kompanije Delez Srbija i podršci kupaca koji su učestvovali u programu lojalnosti „Pčelice stvaralice“, u oglednom pčelinjaku „Košutnjak“ napravljen je jedinstven smeštaj za pomoć pčelama, zahvaljujući kojem će biti spašeno više od 500 000 pčela u prestonici.

 

Prvi azil za pčele izgrađen je u saradnji sa Beogradskim udruženjem pčelara, a zahvaljujući projektu „Pčelice stvaralice“ kompanije Delez Srbija odbegli rojevi pčela dobili su svoj dom.

„Izuzetno smo ponosni što je Beograd i zvanično od danas na mapi gradova koji su pokazali izuzetnu brigu o pčelama, koje su važne za ekosistem. Tokom cele godine primamo veliki broj poziva da sklonimo razrojene pčele sa njihovih neprirodnih staništa, a sada, zahvaljujući partnerskoj saradnji sa kompanijom Delez Srbija, imamo priliku da ih odmah smestimo u njihov dom. To je pobeda pčelarstva i korak više za očuvanje biodiverziteta“, kaže Stanko Rajić, predsednik Beogradskog udruženja pčelara.

“S obzirom na to da je pčela proglašena za ugroženu vrstu 2017. godine, svaki spašeni roj predstavlja jedinstvenu pobedu pčelarstva i očuvanja biodiverziteta, globalno, na nivou celog sveta. Izuzetno je važno što će odbegle pčele imati svoj dom, zahvaljujući saradnji sa kompanijom Delez, a istovremeno i što će Beograd biti na mapi gradova u kojima će se očuvanje pčela, kao veoma važnih insekata za ljudsku ishranu, podići na viši nivo”, kazao je predsednik Beogradskog udruženja pčelara Stanko Rajić.

On je podsetio da pčele napuštaju svoje košnice usled raznih prirodnih i vanrednih okolnosti. U saopštenju je istaknuto da medonosna pčela ima izuzetno i kompleksno mesto u prirodi i jedini je insekt koji pravi hranu za ljude. Ukupna korist od pčela ostvarena oprašivačkom funkcijom višestruko je veća od vrednosti dobijene od svih pčelinjih proizvoda zajedno, a pčele su zaslužne za opstanak najvećeg broja biljaka.

Više od 75 odsto glavnih gajenih biljaka, najznačajnijih u ljudskoj ishrani direktno zavise od pčela kao oprašivača. Međutim, uprkos svom značaju koje pčele imaju, neretko se dešavaju njihova stradanja koja su izazvana nepažnjom i nemarom neodgovornih ljudi.

Kroz program lojalnosti „Pčelice stvaralice“ koji je realizovan u Maxi, Tempo i Shop&Go prodavnicama, kompanija Delez Srbija je donirala milion dinara za ovu namenu.

„Veoma nam je važno da kontinuirano pomažemo zajednici u kojoj živimo i poslujemo i da u programe lojalnosti uključimo i aspekt društvene odgovornosti. Kada smo osmislili projekat koji za cilj ima zaštitu pčela i očuvanje prirode, naišli smo na pozitivne reakcije kupaca uz čiju podršku smo pomogli otvaranje prvog azila za pčele. Činjenica je da je naša trpeza bogata voćem i povrćem upravo zahvaljujući njima i baš zato je izgradnja azila na Košutnjaku naš doprinos lepšem i zdravijem ekosistemu“, istakao je Filippos Nanopoulos, rukovodilac marketing sektora kompanije Delez Srbija.

Izvor: Zdravaiprava