Savremeni čovek muku muči sa povišenim vrednostima masnoća u krvi, a posebno je velika borba protiv holesterola.

 

Foto: Pexels

Postoje dve vrste holesterola LDL “loš” i HDL “dobar” holesterol. Kada je nivo LDL holesterola visok, on počinje da se lepi za površinu krvnih sudova, ubrzava aterosklerozu i smanjuje elastičnost arterija. Zbog suženja arterija može nastupiti infarkt ili moždani udar. Pored holesterola na oštećenje srca deluju i povećani trigliceridi.

Visok nivo holesterola u krvi ključni je faktor za razvoj srčanih oboljenja, koja uzimaju tri puta više života nego tumor dojke i dva puta više od raka pluća.

Dobra vest je da je smanjenje holesterola najvažnija stvar koju možete da uradite kako biste smanjili rizik po zdravlje. Da li je dovoljno samo promeniti ishranu ili je to moguće jedino uz upotrebu statina?

Odgovor stručnjaka glasi da je moguće znatno smanjiti nivo holesterola izmenama u ishrani. Što je još bolje, ne morate se odricati jaja ili čokolade.

Pravilan način ishrane u dobroj meri može da reguliše njegove vrednosti, ističu nutricionisti, navodeći ključne namirnice.

Orasi obezbeđuju najveći procenat zaštitnog (HDL) holesterola.

Naučnici su to otkrili analizirajući Francuze, koji imaju dobar holesterol u zavidnoj količini. Ustanovili su da Francuzi obožavaju da grickaju orahe. Jabuke loš holesterol mogu da snize za čak 38 odsto, tvrde istraživači.

Da bi se ovo postiglo neophodno je redovno ih jesti ili piti njihov sok.

Ovsene pahuljice su takođe bogate vlaknastim materijama i poznati neprijatelji lošeg holesterola.

Pasulj je pravi “ratnik” u borbi sa lošim holesterolom.

Za samo mesec i po u stanju je da smanji holesterol za šest odsto.

Beli luk u dnevnoj dozi od samo 5 mg u tabletama, “skida” zavidnih 11 procenata holesterola, pokazala su istraživanja.

A da biste poboljšali cirkulaciju, dovoljno je u toku dana pojesti samo čen.

Izvor: Novosti