Koliko ste puta čuli kako neko ima spor ili brz metabolizam, te i sami za koji kilogram manje ili više okrivili upravo njegovu brzinu? A znamo li šta je uopšte metabolizam? Ove činjenice niste znali o metabolizmu.

 

Foto: Pixabay

Ovaj termin koristimo da opišemo sve hemijske reakcije u organizmu koje su uključene u održavanje ćelija i organa živim. Metabolizam možemo i podeliti na dve kategorije: katabolizam –  razlaganje molekula radi oslobađanja energije; i anabolizam – set metaboličih puteva koji formiraju molekule od manjih jedinica.

Tačno je da su oba ova dela, ili kategorije metabolizma, povezane sa ishranom i dostupnošću nutrijenata. Putevi metabolizma oslanjaju se na nutrijente koji se u metaboličkom procesu razbijaju kako bi se stvarala energija.

Sad kad vam je jasnije šta je to uopšte metabolizam, vreme je da vas upoznamo i sa nekim činjenicima u vezi sa metabolizmom koje možda do sad o njemu niste znali. Saznajte ih u narednim pasusima!

Metabolizam se može ubrzati

Dobra vest za sve koji smatraju da imaju spor metabolizam i krive ga za višak kilograma, jeste da je ubrzanje metabolizma moguće i dostižno!

Regulisanje sna i spavanje u dovoljnim intervalima, redovna fizička aktivnost, redukovanje stresa, kao i preporučena hidratacija organizma od minimum 2l vode dnevno, pa i zdrava ishrana, i te kako mogu uticati na brzinu metabolizma.

Sigurno ste ove savete već negde pročitali u vidu preporuka za skidanje kilograma, ali i unapređenja zdravlja uopšte?

Zanimljivo je kako je sve u organizmu savršeno povezano, te su ovi osnovni saveti upravo oni koji mogu uticati na raznorazne procese u telu, pa i poboljšati opšte stanje organizma generalno. Ubrzanje metabolizma samo je jedan od benefita koji će biti produkt ovih zdravih navika.

Mršavije osobe nužno nisu one za bržim metabolizmom

Mnogi ljudi pretpostavljaju da to što je neka osoba mršava nužno znači i da ima brz metabolizam. Ovo nije tačno!

Krupnijim ljudima potrebno je više enegije da bi sagorevali kalorije nego stinijim i mršavijim! Ipak, masne naslage ne govore povoljno o efektivnom sagorevanju kalorija u odnosu na mišićne. Ukoliko imate više mišićne mase – onda možete pretpostaviti da imate i brži metabolizam.

Svakako, to da li je neko mršaviji ili gojazniji ne mora nužno značiti i to da ima brz ili spor metabolizam.

Foto: Pixabay

Stroge dijete mogu usporiti metabolizam

Čim želite da budete zdrave i prave, pretpostavljamo da redovno proučavate, a možda i primenjujete, mnoge dijete i načine ishrane, što zbog skidanja viška kilograma ili održavanja težine, što zbog zdravlja i stanja organizma.

Ukoliko mislite da ćete preskakanjem obroka i strogim dijetama uspeti da dođete do zdravog tela i brzog metabolizma, moramo vas razočarati – ove stroge dijete ne samo da nisu dobre za sveukupno blagostanje tela, već mogu i usporiti metabolizam!

Organizam je pametan, pa kada telo shvati da se naglo smanjuje količina nutrijenata koje unosite obrocima, ono počne i da usporava metabolizam, te smanjuje broj kalorija koje sagoreva.

Neki faktori koji utiču na metabolizam su van naše kontrole

Još jedna važna činjenica koju možda niste znali o metabolizmu, jeste ta da su neki faktori koji utiču na brzinu metabolizma van naše kontrole. Faktori kao što su: starosna dob, pol, pa i genetika, takođe mogu uticati na brzinu metabolizma.

Iako se veruje da se zahvaljujući onome što mi za metabolizam možemo uraditi kroz promenu naših navika može napraviti značajnu promenu i ubrzati metabolizam, to od kakve ćemo početne tačke krenuti svakako umnogome zavisi i od ovih faktora nad kojima nemamo kontrolu.

Sigurni smo da neke od ovih korisnih činjenica o metabolizmu do sada niste znali. Pa, kada ćete vi početi da implementacijom zdravih navika u svoju svakodnevicu radite i na ubrzanju metabolizma? Sigurni smo da ćete se osećati bolje i biti zadovoljne rezultatima!