Čajevi, nakon vode, su tečnost u kojoj uživaju ljudi širom planete. Pošto se prave od različitih, ali veoma moćnih biljaka, čajevi mogu da vam pomognu u ublažavanju najrazličitijih tegoba i da vam pomognu da sačuvate zdravlje.

 

Foto: Pexel

Ali, postoje i oni čajevi koji mogu da vam pomognu da za čas smršate.

Zeleni čaj

Jedna od najpoznatijih vrsta čajeva koja se povezuje sa mnoštvom benefita po zdravlje. Takođe je i jedan od najmoćnijih kada je u pitanju mršavljenje. Stvar je u tome što je ekstrakt zelenog čaja izuzetno bogat katehinima, moćnim prirodnim antioksidansima koji ubrzavaju metabolizam i pojačavaju sagorevanje masti, naročito u predelu stomaka.

Beli čaj

Ovaj napitak pravi se od veoma malo prerađenih, pažljivo ubranih mladih biljaka. Njegov blagi, delikatni, lagano slatkasti ukus potpuno je drugačiji u odnosu na sve ostale čajeve. Naučnici su ispitivali njegovo delovanje na ljudski organizam i utvrdili da redovno ispijanje i te kako pomaže, od jačanja imuniteta do suzbijanja rasta kancerogenih ćelija.

Beli čaj sadrži istu količinu katehina kao i zeleni, što znači da doprinosi brzom i efektivnom mršavljenju. Ipak, njegova prednost je u tome što može da spreči skladištenje novih masnih ćelija!

Crni čaj

Isto kao i zeleni i beli čaj, i crni se povezuje sa mršavljenjem. Bogat je antioksidansima flavonoidima, poznatijim i kao polifenoli, koji se povezuju sa gubitkom kilograma. Takođe, polifenoli pomažu rad creva i proizvodnju nekih masnih kiselina, koje ubrzavaju metabolizam.

Pored svega, crni čaj ima moć da stabilizuje nivo šećera u krvi, ako je verovati nedavnoj studiji. Naučnici su otkrili da ispijanje kafe i čaja može značajno da snizi rizik od dijabetesa tipa 2. Tačnije, ispijanje 3 šolje crnog čaja dnevno može da sniži rizik oddijabetesa tipa 2 za neverovatnih 42 odsto.

 

Izvor: Kurir stil