Ništa više ne može upropastiti dan kao ujeda pčela. Ali, koliko god zapanjujuće bilo, jednu stvar ne smete da uradite nakon bliskog susreta sa ovim insektom jer ćete tako samo povećati bol.

 

Foto: Pixabay

Kada vas ujede, pčela u vašoj koži ostavlja svoju žaoku.

Ali profesor Džejms Logan, šef kontrole bolesti u Londonskoj školi za higijenu i tropsku medicinu, rekao je da posle ujeda žaoku ne treba naglo izvući.

Na taj način otrov će se samo više kožom proširiti, a ožiljak će biti još bolniji.

Umesto toga, preporučuje ovaj stručnjak, koristeći kreditnu karticu ili nokat poželjno je praviti bočne poteze po koži, uhvatiti žaoku i nežno je podići.

Posle toga poželjno je uzeti antihistaminik i na povređeno mesto stavljati led.

 

Pčela napada samo kada je ugrožena, i pri tom gubi žaoku i umire. Osa isto kao i pčela, bode samo u odbrani. Stršljen napada retko u samoodbrani, ili kada brani svoje gnezdo. Stršljen ima veću žaoku nego osa, i iz tog razloga i više boli.

Stručnjaci savetuju i da mesto ujeda manje pčele ili ose operite sapunom i vodom.

Ukoliko se javi otok ili bol, stavite na mesto uboda hladne obloge. Nakon ujeda pčele, ose ili stršljena budno pratite pojavu znaka preosetljivosti kao što su jak bol i otok ili kratak dah i otežano disanje bilo kog stepena.

Osobe kod kojih se takvi simptomi jave posle prvog ujeda često razviju preosetljivost, ili alergiju na otrov, a u tom slučaju ujed insekta naredni put može biti fatalan ukoliko se ne primeni hitno lečenje. Ukoliko se radi o ubodu insekta u grlo iz hrane, odmah treba krenuti lekaru jer nekada može doći i do gušenja zbog toga. Za prvu pomoć, dok ne stignete, sisajte kockice leda iz frižidera.

Ako imate reakciju na ujed koja je barem malo jača od blagog bola i umerenog otoka, prijavite to lekaru koji će vam verovatno preporučiti testiranje na alergiju. Ukoliko se ustanovi da postoji alergija, verovatno ćete za sve izlaske napolje morati da nosite opremu protiv ujeda pčela, barem u sezoni kada ih ima. Preosetljivost na pčelinji otrov može da se javi i bez prethodnih znakova upozorenja, naročito kod malih beba.

Pripremila: M. P.