Svaka veza sa partnerom je rezultat mnogih kompromisa, ulaganja, nekada prećutkivanja… Prava je umetnost napraviti balans između vaših želja i očekivanja, stvarnosti i ambicija… Neke rečenice svom muškarcu nikada ne treba da kažete.

 

ambro, freedigitalphotos.net
ambro, freedigitalphotos.net

NIKAD NEĆEŠ BITI USPEŠAN

Vaš partner često traži vaše mišljenje u vezi sa poslom, a vi mu na to odgovorite da je previše nesiguran i da nikada sa takvim stavom neće biti uspešan.

To nije dobro. Bolje razgovarajte, budite uz njega i motivišite ga. Tako stvari funkcionišu u zdravim vezama.

TI SI MAMIN SIN

Ako vaš partner spada u ovu kategoriju, tu se ne može ništa.

to je činjenica i ako s njim želite da provedete život, onda rečenica: Pravi si mamin sin! ne dolazi u obzir.

DA LI SAM TI LEPA?

Muškarac koji vas voli ne mora da odgovara na ovo pitanje dok ga vučete za rukav. Ako vam nikad ne daje komplimente, zapitajte se zašto ste s njim. U srećnoj vezi treba da se osećati voljeno i poželjno.

TO JE SAMO POSAO

Ako vam se dečko požali da je posle velikog napora oko nekog projekta ili posla od šefa dobio samo bujicu uvreda, morate stati uz njega i biti mu podrška. Ne treba da mu kažete i da ga tešite rečima da je to samo posao, jer on to tako ne doživljavava. Mnogim muškarcima posao je vrlo bitan deo života. Bolje mu kažite da verujete da će njegov nadređeni sledeći put imati više razumevanja i sluha.

freeimages.net
freeimages.net

TRUD I POŽRTVOVANOST

Prema istraživanju sprovedenom na dve generacije brakova u magazina Journal of Marriage and Family” najvažniji faktor u predviđanju da li će parovi istrajati, nije bio koliko su govorili da se vole, koliko su često ili ne govorili prave rečenice, niti koliko su se svađali, kao ni koliko su odlučni da ostanu zajedno – već trud i posvećenost.

– Duge veze su izazov za parove: tu je monotonija monogamije, neizbežna i ponavljajuća rutina življenja sa istom osobom godinama. Zatim dolaze fininsijski pritisci štednje i kupovine nekretnina i iscrpljujuća, beskrajna požrtvovanost roditeljstva. Nemoguće je ne svađati se i ne povređivati se međusobno u takvim okolnostima – objašnjava stručnjak za veze i seks Trejsi Koks.

Istraživanje, koje je pratilo 172 para prvih 11 godina njihovih brakova, pokazalo je da požrtvovanost ne samo da je održalo veze u teškim trenucima, već ih je i ojačalo. Što ste sposobniji da se oporavite od teških perioda i izdržite teškoće, bićete sve sigurniji u svoju vezu i jačinu iste. Bez posvećenosti, ozlojeđenosti se gomilaju jedna na drugu, i u jednom trenutku izazivaju propast veze. Sa požrtvovanjem, one su tek prilika da se par podseti koliko u stvari želi da istraje u vezi.

Pripremila: Lidija Bratun