Imate problema sa desnima? Već ste otkrili paradentozu, ali ovaj problem sada možete da lečite i bez operacije.

 

Parodontopatija se danas uspešno leči laserski. Nema reza, nema ušivanja, nema bola, nema dugog oporavka, a uspeh je garantovan. Foto: Pixabay

Oko 90 odsto ljudi ima probleme sa desnima, što parodontopatiju (parodontozu) čini najrasprostranjenijom bolešću usta i zuba na svetu. Reč je o hroničnoj infekciji zubnog mesa i vilične kosti usled koje često dolazi do gubitka zuba.

Bolest počinje bez simptoma ili su oni veoma blagi, pa se malo ko javi stomatologu na vreme.

U početku eventualno možete osećati slankast ukus u ustima, zadah ili primetiti krv tokom pranja zuba. Bolne, otečene, crvene desni, gnojne fistule između zuba, povlačenje desni ka korenu zuba, osetljivosti zuba na hladno i toplo, klimanje zuba i na kraju ispadanje zuba – znak su da je parodontoza uznapredovala.U početnom stadijumu bolesti dovoljno je redovno odlaziti stomatologu na uklanjanje zubnog kamenca i zubnog plaka, pa da se bolest zaustavi. U kasnijim fazama jedini lek donedavno je bila režanj operacija. Ona podrazumeva rez na desnima, hirurško uklanjanje patoloških promena nastalih na njima, a često i podizanje desni i ubacivanje veštačke kosti. Sve to nije komforno za pacijenta.

Prvog dana nakon operacije ishrana jeotežana, drugog dana se očekuju otoci koji taju nekoliko dana, zbog konaca je otežano održavanje higijene usta i zuba, što može dovesti do infekcije kao posledice zadržavanja ostataka hrane na koncima.

Dobra vest za sve koje muče desni je to što je savremena tehnologija našla način da se ovakva operacija izbegne, a parodentoza jednako efikasno stavi pod kontrolu.

“Tretman parodontalne bolesti laserom sastoji se od uklanjanja tvrdih i mekih naslaga sa površine zuba i od kiretaže parodontalnihdžepova. Dentalni laser ima sposobnost da ciljano deluje na bolesno tkivo i da prodre do najdubljih slojeva paradontalnih džepova. Uništava bakterije u mekim tkivima oko zuba, deluje antiupalno i steriliše tkiva, tako da se izbegava i upotreba
antibiotika”, objašnjava dr Nikolina Glušica, stomatolog u Dental studiju “Glušica”.

Laserski tretman je bezbolan i potpuno bezbedan. Mogu mu se podvrgnuti i trudnice i hronični bolesnici bez rizika od kontraindikacija. Radi se u lokalnoj anesteziji, kao i popravljanje zuba, tako da pacijent neoseća nikakvu nelagodu. Kada prođe dejstvo anestezije, blaga neprijatnost oseća se jedan do dva dana.

“Pacijent već sutradan nakon laserskog tretmana primećuje povlačenje simptoma parodontopatije. Nema krvarenja iz desni, one više nisu otečene i nema zadaha. Brzi efekti su velika prednostu odnosu na klasičnu operaciju, kod koje se poboljšanje stanja očekuje nakon najmanje dve nedelje”, objašnjava dr Nikolina Glušica.

Laserska operacija danas je najkomfornije leči parodentozu, ali pored toga – on je i najsigurniji način da se spreči nastanak ove neprijatne bolesti.

5 načina da sprečite parodontozu

Dr Nikolina Glušica savetuje kako da sprečite pojavu parodentoze ili ublažite njene simtome:

1. Zube i jezik perite detaljno srednjetvrdom četkicom, i to ujutru posle doručka i uveče. Posle večernjeg pranja zuba nemojte jesti i piti ništa osim vode.

2. Koristite interdentalne četkice kako biste uklonili zaostale nečistoće između zuba. Tako ćete sprečiti paradentozu.

3. Hranite se zdravo. Izbegavajte šećer u svakom obliku i industrijskeproizvode. Pijte čašu vode na sat vremena.

4. Idite na stomatološke preglede i uklanjanje kamenca jednom u šest meseci.

5. Stres svedite na minimum. Pored slabog imuniteta i loše higijene, on je najveći okidač za nastanak parodentoze.

 

Pripremila: M. P.