Peruanska ili andska maka je krtolasto povrće iz familije Brassicaceae, poreklom je iz Perua i optimalno uspeva na andskim visoravnima na 3.800 do 4.300 metara nadmorske visine. Jedna je od nekoliko biljaka koje opstaju na nadmorskoj visini većoj od 4.000 metara nadmorske visine. Važno je znati da postoje vrste Make i klase Make. Najčešće se uzgaja u tri komercijalne boje: žutoj (zlatnoj), crvenoj i crnoj. Sastavni je deo ishrane više civilizacija Anda od kojih su Inke najpoznatija, a u ćupovima naroda Moče pronađeni su ostaci ploda Make iz perioda od oko 2000 p.n.e. Smatra se svetim korenom, oduvek je korišćena kao žrtva bogovima. Pripadnici peruanskog naroda Quechua tvrde da je Maku stvorila boginja Inka Pachamama, majka zemlje i dan danas joj posvećuju vrlo slikovite i sadržajne obrede, pred setvu i pred vađenje ploda.

 

Peruanska maka
Peruanska maka

Spada u red adaptogena i njena brojna blagotvorna dejstva, naučno su dokazana, dok je endokrinolozi širom sveta, pa i u Srbiji, preporučuju onima, koji su protiv hormonalne terapije.
Ne dešava se često, da neka biljka privuče toliku pažnju lekara i to u samo nekoliko godina njene komercijalizacije. Ona je u Svetu pravi hit, u Americi i Engleskoj pakovanje od 0.5kg ili 1kg je sasvim uobičajena stvar dok je u Japanu, Holandiji i Skandinavskim zemljama teško pronaći ženu kojoj Maka nije postala sastavni deo životnog stila.  Norveškoj se ona kategoriše kao lek i moguće je nabaviti samo uz lekarski recept.U Norveškoj se ona kategoriše kao lek i moguće je nabaviti samo uz lekarski recept.

Obradive površine pod Makom u Peruu povećavale su se tokom 15 godina, kako bi se zadovoljila rastuća svetska potražnja. Godine 2015 Kina je preuzela primat u trgovini Makom obezvredivši je, a Peruanci su po prvi put imali manje njenih useva nego prethodne godine. Sejne sezone 2018-2019 smo jedna od retkih firmi koja se odlučila da je seje u Andima te će ova godina biti krizna u potrazi za kvalitetnom peruanskom Makom na svetskom tržištu. Situacija je takva da su Kinezi oduvek uvozili najkvalitetniju peruansku Maku za svoje potrebe, dok proteklih godina ostatku sveta izvoze svoj nutritivno siromašan koren, nudeći ga kao peruanski.

 

Reguliše hormonsku ravnotežu i odličan je afrodizijak

Pored toga što uspostavlja i reguliše hormonsku ravnotežu celokupnog organizma, peruanska Maka povećava fizičku izdržljivost i energiju, otklanja hronična stanja umora i stresa, podstiče memoriju i mentalne sposobnosti, smanjuje depresiju, anksioznost, umanjuje simptome PMS-a i menstrualne bolove, ublažavasimptome menopauze (valunzi, noćno preznojavanje, suvoću vagine, promene raspoloženja i depresija), uključujući probleme sa tiroidnom žlezdom, anemijom, osteoporozom i fibromialgijom. Pre svega, ova biljka povećavaplodnost i libidooba pola, nivo testosterona i estrogena, broj i pokretljivost spermatozoida i odličan je afrodizijak. Stabilizacijom lučenja hormona rasta i poboljšanjem kvaliteta sna, sportistima donosi brz i trajan rezultat u vidu čvršće mišićne mase, veće izdržljivosti i brzog oporavka od treninga, a generalno doprinosi bržoj i boljoj regeneraciji kože, kose kao i svake ćelije organizma. Pogledajte detaljnije o dejstvu make na muškarce ili žene klikom na jedan od dva pojma.

Izuzetne osobine peruanske Make, potiču od njenog jedinstvenog sadržaja koje čine: makaeni, makamidi, fitosteroli, glukozinolati, izotiocijanati, flavonoidi, tanini, amini, amidi, steroli i dr. Hemijska jedinjenjima kao što su u Maki četiri  jedinstvena alkaloida: Makaen 1 ,2 ,3 i 4 i Makamid, su nosioci čudotvornog dejstva peruanske Make na Hipofizu. Veoma je bogata svim esencijalnim amino kiselinama, vitaminima B1, B2, B12, C i E, lako apsorbujućim kalcijumom, fosforom, magnezijumom, kalijumom, gvožđem, cinkom, manganom, selenom, borom, silicijumom i bizmutom.

Opširnije i naučno potkovano o peruanskoj Maki pročitajte klikom na text.

Preporučena doza na većini proizvoda dostupnim u Srbiji pogrešna je, a njihov kvalitet je diskutabilan. Ljudi željni profita nude nešto, što ni u tragovima ne sadrži peruansku Maku dobrog kvaliteta. Evropa je preplavljena makom kineskog porekla, koja ima vrlo oskudna pozitivna svojstva, a šansa, da je baš ona sadržana u proizvodima prisutnim na našem tržistu, je ogromna. Pogledajte klikom na Online prodavnica prve proizvode od vrhunske peruanske Make, zavidnog kvaliteta i jedinstvenog sastava, kakav ranije nije bio dostupan evropskom tržištu.

MI NE NUDIMO ČUDA,
SAMO ONO NAJBOLJE ŠTO PERUANSKA ZEMLJA MOŽE DA NAM DA

POKLON ČITAOCIMA ZDRAVE I PRAVE – TRI KUTIJE MAKE

Peruvian Superfoods i Portal Zdrava i prava za prva tri čitaoca poklanjaju kutiju make. Pošaljite vaše podatke (ime, prezime, adresu i broj telefona) na mejl zdravaiprava@gmail.com danas (27.novembra) posle 11 časova. Najbrža tri čitaoca dobiće na kućnu adresu po jednu kutiju make. Srećno!