Ima mnogo faktora koji su bitni kod uspešnog režima ishrane. Vaš metabolizam, koji pomaže da se regulišu mršavljenje i gojenje, broj kalorija koje unosite i poreklo hranljivih materija su od velikog značaja kada pokušavate da se ne ugojite.

 

Foto: Freepik

Kod držanja dijete se ugljeni hidrati često smatraju neprijateljem. Stručnjaci se neumorno bore protiv ovog rasprostranjenog mita i kažu da su sve namirnice bezbedne ako se konzumiraju umereno.

Ako pokušavate da oslabite, važno je  da znate da postoje dobri i loši ugljeni hidrati. Ove ugljene hidrate možete da konzumirate čak i kad pokušavate da doterate liniju.

Kinoa

Kinoa spada u super namirnice i treba da ga koristite u ishrani umesto težih ugljenih hidrata kao što su testenina ili pirinač. Ova žitarica smanjuje salo na stomaku i sužava struk zato što se apsorbuje u krv sporije od „loših” ugljenih hidrata kao što je bela testenina.

„Kinoa je jedan od najzdravijih ugljenih hidrata. Uz nju ne možete da se ugojite”, kaže Džesika Rozen, zastupnik holističke medicine i osnivač sajta Raw Generation.

Voće

Mnogi misle da voće ne sadrži ugljene hidrate ali prosečna banana ih ima oko 27 grama! Ne brinite, voće se smatra zdravim ugljenim hidratima i treba ga konzumirati kad ste na dijeti. „Iako možda nije namirnica koja prva pada na pamet kad planirate ishranu sa malo ugljenih hidrata, voće se savršeno uklapa u plan dijete”, kaže Rebeka Luis, dijetetičar. Voće je bogato ugljenim hidratima i uopšte je dobro za zdravlje. Bobičavo voće ima najviše vlakana i najmanje šećera od svih vrsta voća zato obavezno grickajte maline, kupine i borovnice umesto drugih vrsta slatke užine.

Slatki krompir

Ako i dalje jedete običan krompir, pređite na slatki krompir. „Ovi spori ugljeni hidrati su raznovrsni, prirodno slatki i organizam ih polako vari”, kaže Andrea Vajz, nutricionista. Pored velike hranljivosti, slatki krompiri su odlični zbog svoje raznovrsnosti. Sa ovim dobrim ugljenim hidratima ne možete pogrešiti.

Ovsena kaša

Ako želite da se ne ugojite doručak sa hlebom zamenite kašom od lomljenih zrna ovsa. Bogata je vlaknima, ima 150-170 kalorija po četvrtini šolje i sadrži čak 5 do 7g proteina. Ovaj zdrav doručak bogat ugljenim hidratima će vas držati sitim i obezbediti energiju za ostatak dana.

Žitarice od celog zrna

„Vlakna podstiču rad metabolizma”, kaže Bruk Zigler, dijetetičar.

„Organizam ulaže mnogo napora da svari namirnice bogate vlaknima što znači da sagorevate kalorije tokom tog procesa.”

Uvek kupujte žitarice od celog zrna sa oznakom „100% od celog zrna” ili „100% pšenica od celog zrna”.

Izvor: Zdravaiprava