Dok su starije pečurke poput lavlje grive hiljadama godina korišćene kao prirodan lek i sastojak recepata širom sveta, bukovača se relativno nedavno pojavila na repertoaru naturopata oduševljenih njenim brojnim zdravstvenim blagodetima. Poznata pod nazivom Pleurotus ostreatus, bukovača se ističe gorko-slatkim ukusom, koji neke podseća na bademe. Bukovača je najprisutnija u japanskoj, korejskoj, kineskoj, indijskoj, češkoj i slovačkoj kuhinji.

 

Foto: Pixabay

Služi se samostalno, u supama, punjena ili kao dodatak jelima. Ponekad se od njih pravi sos popularan u azijskoj kuhinji.

Ona može da posluži ne samo kao hrana, već i kao lek.

Najnovija istraživanja otkrivaju njena lekovita svojstva- od ublažavanja upala do poboljšanja srčanog zdravlja.

1. Bukovača snižava holesterol

U istraživanjima na životinjama, bukovača je brzo i prirodno snizila holesterol u krvi.

Istraživanje objavljeno u reviji Mycobiology pokazalo je da konzumacija bukovače pomaže u snižavanju ukupne količine holesterola za 37%, a triglicerida za 45%.

Holesterol liči na vosak i nalazi se u brojnim delovima tela i igra značajnu ulogu u održavanju dobrog zdravlja.

Sastavni je deo staničnih membrana i učestvuje u sintezi žučnih kiselina, nekoliko hormona i vitamina.

Međutim višak holesterola može da se nakupiti u krvi, stvori masne naslage u arterijama i poveća rizik od srčanog i moždanog udara.

2. Ublažavanje upala

Ove pečurke imaju jaka protivupalna svojstva, što bi moglo da znači da imaju potencijala za ublažavanje bolesti kao što su reumatoidni artritis i upalna bolest creva.

Prema laboratorijskom istraživanju objavljenom u časopisu Nutrition Journal, sastojci bukovače smanjuju nivo markera upale, što je pokazatelj smanjenja upale.

3. Suzbijanje slobodnih radikala

Neka istraživanja su otkrila da su bukovače bogate antioksidansima, koji se snažno suprotstavljaju slobodnim radikalima i time sprečavaju oštećenja ćelija. I laboratorijska i životinjska istraživanja pokazala su da sastojci bukovače podižu nivoe antioksidansa u organizmu i neutrališu štetne slobodne radikale.

4. Zaustavljanje rasta zloćudnih ćelija

Jedna od najznačajnijih blagodeti ove pečurke je njen učinak na ćelije karcinoma. U laboratorijskom istraživanju u Metodističkom zavodu u Indianapolisu naučnici su uspeli da spreče rast i širenje ćelija raka debelog creva.

Drugo laboratorijsko istraživanje utvrdilo je da je ekstrakt bukovače imao razoran efekat na ćelije raka debelog creva i leukemije.

Bukovače duguje ta svojstva visokom sadržaju antioksidansa poput selena i beta-glukana.

Selen je jedan od mikronutrijenata s najjačim delovanjem protiv slobodnih radikala.

5. Zaštita zdravlja mozga

Poznato je da prehrana direktno utiče na zdravlje organa, uključujući mozak. O namirnicama koje unosite u organizam ovisi rizik od neurodegenerativnih bolesti i demencije.

Analize su pokazale da su ove pečurke bogate vitaminima i mineralima značajnima za moždano zdravlje.

Među njima su niacin (B3), koji pomaže kod Alchajmerove bolesti i drugih oblika demencije, riboflavin (B2), koji ima terapijski učinak protiv Brovnovog sindroma, oblika poremećaja motornih neurona.

 

Izvor: alternativazavas