U okviru obeležavanja predstojećeg Svetskog dana dijabetesa, Udruženje za borbu protiv dijabetesa grada Beograda „Plavi krug“ organizuje osmi maraton i trku podrške osobama obolelim od dijabetesa  10. novembra na Adi Ciganliji. Start maratonske trke je kod Bandžija, u 10 časova, a za trku podrške u 12 časova.

 

Interesovanje za ovaj sportski događaj iz godine u godinu sve je veće što govori i podatak od preko 800 prijava iz cele Srbije, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Bosne i Hercegovine koji će istrčane kilometre posvetiti osobama obolelih od dijabetesa, kao znak podrške.

Trka podrške otvorena je za sve koji žele da podrže osobe koje žive sa ovim zdravstvenim problemom. Dužina kruga je 7700 metara, a trka se može preći šetanjem, trčanjem ili na rolerima. Na ovaj način podsećamo javnost koliko su fizička aktivnost i zdrav način života važni u sprečavanju pojave dijabetesa kao i u dobroj regulaciji.

Ono po čemu je ovaj maraton poseban, je to što pored sportista i rekreativaca, na maratonskoj trci učestvuju i osobe koje imaju dijabetes i koji će zajedno sa ostalim maratoncima istrčati 42,195km i na taj način, na ličnom primeru, pokažu da ne postoje granice u životu sa dijabetesom.

Medicinska pomoć će biti obezbeđena duž čitavog kruga, uz prisustvo aktivista Crvenog krsta Novi Beograd i ekipe Hitne pomoći Bel Medica. Na usputnim punktovima za osveženje će biti raspoređeni volonteri koji će meriti nivo šećera u krvi.

Pozivamo sve sugrađane da se u nedelju pridruže ovoj velikoj sportskoj manifestaciji i podrže osobe sa dijabetesom ali i učestvuju u podizanju svesti o važnosti fizičke aktivnosti i brige o svom zdravlju.

 

Izvor:Zdravaiprava