Plivanje treba upražnjavati tokom cele godine, jer je to najbolji način za održavanje kondicije, pravilan razvoj svih mišića, opuštanje posle stresnih situacija i očuvanje zdravlja, kažu brojni stručnjaci.

 

graphicstock
graphicstock

Nema boljeg načina za održavanje kondicije i vođenje zdravog života od redovnog, makar i rekreativnog, bavljenja sportom, ocena je koju su odavno dali eksperti širom sveta.

ELIKSIR MLADOSTI

A sport koji je, po mišljenju većine njih, najkorisniji za zdravlje, očuvanje kondicije i skladan psihofizički razvoj čitavog organizma je – plivanje. Ono opušta, blagotvorno deluje na psihu, kardiovaskularni sistem, pluća, razvoj mišićnog i zglobnog aparata, pomaže pri otklanjanju ili ublažavanju deformiteta kičmenog stuba i drugih obolenja. Zato se ova aktivnost preporučuje svima, bez obzira na pol i godine. Ali, da bi ono zaista koristilo našem zdravlju, stručnjaci napominju da je neophodno naučiti kako se pravilno pliva, kao i kako da ovaj sport što pravilnije “upražnjavamo”.

U svakom životnom dobu postoje i posebni razlozi zbog kojih se plivanje naročito preporučuje. Tako u detinjstvu i pubertetu ono utiče na pravilan rast i razvoj, kao i na skoliozu, odnosno otklanjanje deformiteta kičmenog stuba. Poslovnim ljudima plivanje se naročito preporučuje kao sredstvo protiv stresa i za održavanje dobre linije, a starijima za kondiciju, kardiovaskularne i bolesti pluća, ali i kao svojevrsan “eliksir” za produženje mladosti.

ZAŠTITITE ZDRAVLJE

Zato ovu aktivnost ne treba ograničiti samo na letnje mesece što je kod nas, nažalost čest slučaj. Plivanje treba upražnjavati tokom čitave godine. Srećom, zahvaljujući brojnim sportskim centrima, banjama i hotelima to je danas ostvarivo u gotovo svim delovima Srbije.

graphicstock
graphicstock

Tako se, recimo, bazeni Gradskog centra za fizičku kulturu za različite programe koriste svakog radnog dana. Programe namenjene rekreativcima, profesionalnim sportistima i početnicima u zatvorenim bazenima u Beogradu, trenutno imaju još tri sportska centra – “Tašmajdan”, “Banjica” i “Pinki”. Tamo su rekreativcima radnim danima namenjeni uglavnom popodnevni, a vikendom prepodnevni termini. Tome treba dodati i nekoliko centara koji imaju samo otvorene bazene, ali i Adu Ciganliju, zemunski Lido i druge priodne “oaze” plivanja u Beogradu.

Odlični, prirodni uslovi za plivanje postoje i u drugim delovima Srbije, a plivačima su na raspolaganju i bazeni u sportskim, turističkim, banjskim, spa i velnes i zdravstvenim centrima.

Zato ne oklevajte, već pravac na plivanje jer je to najbolji način da održite kondiciju, sačuvate dobru liniju i što je najvažnije – zaštitite svoje zdravlje.

Izvor: www.stetoskop.info