Beogradski međunarodni sajam knjiga biće otvoren sutra u 18 sati, u hali II pod sloganom “Šta bi bilo da nije bilo?”.

Sajam knjig final
www.freeimages.com

Najveću književnu i kulturnu manifestaciju u Srbiji i regionu otvoriće režiser i pisac Emir Kusturica i njegova koleginica iz Rusije Natalija Naročnickaja, pošto je Rusija počasni gost ovogodišnjeg sajma.

Vrata sajma će se otvarati svakoga dana do 1. novembra od 10 do 21 sat, a posetioce očekuje 483 direktnih izdavača od čega 67 iz inostranstva.

Fokus tribinskih i promotivnih programa, kao i tematskih izložbi, biće usmeren na jubileje domaće i inostrane pre svega 100. godišnjicu rođenja Branka Ćopića, 80.godišnjicu rođenja Danila Kiša, 120. godišnjicu Milana Kašanina, 1200 godisnjicu Metodija Solunskog slovenskog prosvetitelja, ali će biti obeležene i godišnjice Don Kihota, Čaplinove epohalne pojave na filmu…

Na sajmu će prvi put biti održan Festival stvaralastva mladih (do 30 godina) na kome će se umentici predstaviti likovnim, muzičkim scenskim i filmskim delima koja za temu imaju knjigu.

Takođe, prvi put će biti organizovani okrugli stolovi na kojima će učestvovati poznate ličnosti iz javnog i kulturnog života koje ne pripadaju esnafima pisaca i izdavača ali imaju šta da kažu o literaturi.
U okviru akcije Skupštine Beograda “Negujmo srpski jezik” svakoga dana biće organizovan kviz za posetioce Sajma sa lepim nagradama.
Ulaznica za sajam knjiga, kao i prethodnih šest godina iznosiće 250 dinara za pojedinca i 150 za grupne posete dok će porodice plaćati 25. i 26. oktobra 600 dinara.

Pripremila: Lidija Bratun