Kad moderna medicina ne pomaže, najbolje se okrenuti onoj narodnoj. Pa tako i kada imate problema sa kostima i hoćete da ih podmladite.

 

Foto: Freepik

Verovatno ako pitate svoju baku šta uraditi ako vas bole zglobovi, daće vam recept za “čarobnu” mešavinu. Kažu da taj lek pomlađuje kosti za 25 godina!

Dakle, ako osećate težinu u nogama, bolove u zglobovima, ako vas muče bolovi u leđima i imate posledice od nekih starih povreda, ne trebaju vam skupi gelovi i masti, dovoljno je par jednostavnih sastojaka.

POTREBNO JE

  • 300 ml alkohola (70%)
  • 100 ml povidon joda
  • 10 tableta aspirina ili andola od 300 mg

PRIPREMA

Alkohol pomešajte s jodom i dodajte izmrvljene tablete aspirina. Promućkajte i ostavite na tamnom mestu 21 dan. Nakon toga možete koristiti lek tako što ćete ga redovno umasirati na bolno mesto ili od njega napraviti obloge.

Povidon i protiv bakterija

Sve sastojke možete nabaviti u apoteci. Povidon jod je poznat kao snažan germicid širokog spektra delotvoran protiv velikog broja bakterija, virusa, gljivica, protozoa i spora.

Komorač

Kod većine ljudi gustina koštane mase počinje da se postepeno smanjivati kad pređu tridesetu godinu, a kod žena to se još dodatno ubrzava u prvih deset godina nakon početka menopauze. Srećom, postoje koraci koje možete preduzeti kako biste usporili ili čak potpuno zaustavili smanjenje gustine kostiju. Nemojte misliti da je reč o lekovima ili dodacima ishrani. Kao i uvek, priroda nam nudi najbolje rešenje. Na prvom mestu je poznata, često nepravedno zanemarivana namirnica – Komorač. Ako ga do sad niste probali, pravo je vreme za prvi put. Ova biljka se još naziva i morač, slatki kopar, janež, slatki aniš, divlja mirođija ili morač, zavisno gde živite.

Ovo povrće ima dugu istoriju korišćenja u lekovite svrhe, te se od davnina primenjuje kao osveživač daha, kod probavnih tegoba i za izbacivanje sluzi iz pluća.

Seme komorača ima blagotvoran učinak protiv gubitka mineralne gustine kostiju. Ovako ćete sigurno da podmladite svoje kosti.

Izvor: atma.hr