Pojava kapilara ili Spider veins su vidljive promene na površini kože koje signaliziraju problem sa povratnim venskim tokom. Ova vrsta problema je obično uočljiva kao crvena, ljubičasta ili plava promena na koži i može izgledati kao grane drveta ili imati oblik paukove mreže. Za razliku od prožirenih vena, oni su obično u ravni sa kožom, odnosno ne izazivaju neravnine na koži. Kapilari se najčešće pojavljuju na nogama i licu – objasnio je dr Dario Jocić, vaskularni hirurg.

 

Foto: Pexels

Pojavu kapilara najčešće ne prate ozbiljnije tegobe i bolovi, pa ovaj problem pacijenti najčešće doživljavaju kao estetski.

“Tegobe se najčešće javljaju nakon dugog sedenja ili stajanja, a nestaju nakon perioda odmora. Međutom, u kasnijoj fazi bolesti može doći do promena u boji kože na mestima gde su kapilari vidljivi.  Kao i kod proširenih vena, genetski faktor je dominantan i kod pojave kako kapilara. Istraživanja su pokazala da će u 80 odsto slučajeva deca, u nekom trenutku života, naslediti ovu vrstu problema od roditelja koji su imali proširene vene ili kapilare. Pored genetike, značajnu ulogu ima gojaznost, fizička neaktivnost, prekomerno stajanje ili sedenje, ranije operacije vena”, dodao je dr Jocić.

Kada bolest nastane, mogući vidovi lečenja su laserski i radiofrekventni tretman. Nakon ovih procedura nije potreban klasičan oporavak, jer ne zahteva nošenje elastičnih čarapa, pa se pacijenti odmah mogu vratiti svojim svakodnevnim aktivnostima, uključujući i odlazak na posao. Rezultati su vidljivi odmah nakon intervencije, a područja koja mogu biti tretirana su noge, ruke, gležnjevi, kolena i lice.

“Pacijentima u Srbiji je dostupan najsavremeniji laser za uklanjanje kapilara uz upotrebu VeinViewer tehnologije, koja omogućava hirurgu da pre, tokom i nakon procedure izbegne sve potencijalne komplikacije do kojih može doći tokom operacije. Uz pomoć VeinViewer-a se identifikuje osnovni uzrok problema i razlog zbog koga su kapilari nastali. Nakon identifikacije kapilari se tretiraju laserom”, objasnio je dr Jocić.

Uklanjanje kapilara radiofrekventnim tretmanom predstavlja savremenu metodu koja koristi termokoagulaciju za bezbedno i efikasno tretiranje kapilara na bilo kom delu tela. Metodu su razvili vaskularni hirurzi za lečenje malih vena – kapilara, koje se ne mogu lečiti skleroterapijom.

“Radiofrekventni tretman se takođe može koristiti za uklanjanje vena koje se nalaze na mestima koja su teška za tretman, uključujući lice, zglobove i kolena. Odnosno, idealan je za tretiranje proširenih kapilara gde god se oni pojave, uključujući i područja za koja drugi tretmani nisu pogodni. Uklanjanje kapilara podrazumeva termokoagulaciju koja trenutno zatvori krvni sud. Najvažnije prednosti ove metode je da je manje bolna i da ne ostaju modrice. Pored toga, pruža mogućnost tretiranja područja kao što su kolena, gležnjevi i lice zbog visokog stepena bezbednosti”, zaključio je dr Jocić.

Lagana fizička aktivnost, hodanje, korigovanje telesne težine i izbegavanje dužeg stajanja ili sedenja može doprineti boljoj cirkulaciji i pomoći pravilni venski tok. Nošenje elastičnih čarapa može pomoći pre nastanka same bolesti, dok upotreba različitih krema i preparata za lečenje proširenih vena, takođe, ne mogu sprečiti pojavu bolesti. Jedino pravovremeno i adekvatno lečenje može doprineti da estetski i funkcionalni rezultati budu bolji.

 

Izvor: Zdravaiprava