Čim ustanete popijte čašu mlake vode. Topla voda pomaže organizmu da izbaci štetne materije, poboljšava varenje, ojačava imuni sistem i odlaže starenje.

 

graphicstock
graphicstock

Nutricionisti savetuju da umesto jutarnje kafe prvo uzmete vodu, i to na prazan želudac. Kako objašnjavaju stručnjaci, isto kao što spolja “operete” kožu kada se umivate, tako treba i iznutra isprati i očistiti telo. Najbolji način je čaša mlake vode u koju možete nacediti i malo limuna. Lekari savetuju da ukoliko želite da ostanete zdravi, ovaj napitak konzumirate svakoga dana.

OLAKŠAVA VARENJE

Topla voda pomaže stomaku da brže svari hranu i održava sistem za varenje zdravim. Hladnu vodu za vreme ili posle obroka treba izbegavati, jer ona zapravo može da očvrsne masti koja se nalaze u hrani koju jedemo i stvori masne naslage u crevima. Za dobar rad probavnog trakta tokom jela, osim čaše tople vode, preporučuje se i čaša mineralne vode, ali bez leda. On može da uništi deo prirodnih minerala koji se nalaze u gaziranoj vodi, a koji doprinose boljem radu stomaka.

POMAŽE KOD OPSTIPACIJE

Ukoliko imate problema sa pražnjenjem creva, čaša tople vode ujutru može da reši problem jer stimuliše njihov rad i pomaže da hrana brže prođe. Ona otklanja nadutost u crevima koja se često javlja zbog nedostatka vode u organizmu.

POTPOMAŽE MRŠAVLJENJE

Mlaka voda povećava temperaturu tela i samim tim ubrzava metabolizam. Brži metabolizam omogućava telu da sagori više kalorija tokom dana, što dovodi do gubitka nagomilanih kilograma. Ova jutarnja rutina preporučuje se svima jer pored toga što pozitivno utiče na gastrointestinalni sistem, pomaže i da bubrezi bolje funkcionišu.

pixabay.com
pixabay.com

UBRZAVA CIRKULACIJU

Topla voda pozitivno utiče i na nervni sistem. Dok opušta mišiće, ona poboljšava protok krvi i smanjuje lošu cirkulaciju. Voda filtrira toksine koji se kreću telom što dovodi do toga da krv bolje i brže protiče.

PODMLAĐUJE ORGANIZAM

Prerano starenje i pojava bora je noćna mora mnogih žena. Ovaj proces se može usporiti pijenjem tople vode. Veliki broj toksina u organizmu je glavni krivac koji uzrokuje do starimo brže, ali topla voda može da pomogne da se organizam očisti od njih. Voda obnavlja ćelije, povećava elastičnost kože i sprečava nastanak bora.

MLAKA VODA MOŽE I DA SMANJI BOL

Smatra se da je topla voda najmoćniji prirodni lek, jer može da ublaži skoro svaki bol, od onog menstrualnog kod žena do bola koji uzrokuju glavobolje. Toplota iz tople vode ima umirujuće dejstvo na trbušne mišića, i u kratkom vremenskom roku može da olakša menstrualne grčeve. Vruća tečnost, takođe, povećava protok krvi i dovodi do smanjenja bola u tkivima i mišićima.

Pripremila: S. G.