Verovatno ste se i vi pitali kako se prave homeopatski lekovi? Otišli smo u Nemačku, najstariju fabriku homeopatskih lekova „Dojče homeopatiše union“ (DHU), koja se nalazi u  gradu Karlsrue. i na licu mesta se uverili da to nije nimalo lak posao. Da bi u apoteke stigli kvalitetni i efikasni homeopatski lekovi potrebno je mnogo vremena i rada. Idemo redom…

 

Matična tinktura, rastvor od kog počinje stvaranje homeopatskog leka
Matična tinktura, rastvor od kog počinje stvaranje homeopatskog leka

Žena s maskom preko lica u rukama drži malu staklenu bočicu i deset puta udara njom o knjigu s kožnim povezom ispred sebe. Broji do deset. Onda tečnost iz male bočice presipa u veliku staklenu flašu. I opet tako. Pa opet i opet po ceo dan. Ova žena, kojoj ispod maske i kape vire samo oči, radnica je u fabrici „Dojče homeopatiše union“ (DHU) u nemačkom gradu Karlsrue, inače najstarijoj fabrici homeopatskih lekova u Evropi.

Njen posao je da na tradicionalan način, kao što se to radilo i pre dva veka, pravi homeopatske lekove. Kada smo se zaputili tamo, ni sanjali nismo koliko je teško napraviti dobar homeopatski lek. Sve smo nekako uspeli da shvatimo u hodu – i šta je to homeopatija i od čega se prave ovi lekovi… Ali da neko osam sati provede lupkajući ispred sebe i brojeći do deset, to nam nikako nije išlo u glavu.

U ritmu homeopatije

Šta to ova žena radi, zapitasmo domaćine. Jel’ to ona tako po celi dan? Kako ne pogreši, ne zabroji se? Pitanjima i našem čuđenju kraja bilo nije.

– Naša radnica pravi homeopatski lek za apoteke koje imaju male porudžbine. Početne biljne tinkture razblažuje dodavanjem rastvarača alkohola, vode ili glicerola. Velikim procentom razblaženja smanjuju se toksična dejstva tih tinktura i zato homeopatski lekovi imaju visok stepen bezbednosti. Za svako posebno razblaživanje radnik lupne deset puta bočicom, a koliko puta će se razblažiti, zavisi od toga koja je neophodna jačina leka koji želi da napravi – objašnjavaju nam domaćini.

 

Nemci veruju u snagu homeopatije

Fabrika DHU poznata je po tome što pravi lekove i za male apoteke, koje naručuju manje količine specifičnih homeopatskih lekova, kao i za velike naručioce, koji traže i po nekoliko hiljada kutija.

Proizvodni pogon fabrike DHU. Sve je besprekorno čisto
Proizvodni pogon fabrike DHU. Sve je besprekorno čisto

Klimamo glavom, zadivljeni. Ma, čudo je ova homeopatija. A mi u Srbiji mislili da je placebo, prevara… U Nemačkoj je potpuno drugačije. Ova zemlja je kolevka homeopatije, a DHU je najstariji proizvođač. Nemci u homeopatiju veruju više nego u klasičnu medicinu, pa čak polovina građana koristi ovaj način lečenja. Za osnovne, svakodnevne tegobe oni se prvo obraćaju homeopati. Zdravstveno osiguranje u Nemačkoj pokriva i troškove homeopatskog lečenja.

Fabrika s mirisom lavande

Uverili smo se da se proizvodnji homeopatskih lekova pristupa veoma ozbiljno. Biljke od kojih se ovi lekovi spravljaju stižu iz botaničke bašte „Stafort“, koja je tridesetak kilometara udaljena od fabrike. Zaputismo se tamo. Pred nama se ubrzo ukazao mirisni cvetni raj neverovatne lepote.

Na poljima „Staforta“ i u tri velike staklene bašte raste oko 3.000 različitih biljnih vrsta iz svih delova sveta. Ova, po mnogo čemu jedinstvena bašta, postoji 25 godina i prostire se na oko 30 hektara zemlje.

Ova zima ne mora početi s tipičnim zdravstvenim tegobama zahvaljujući prirodnom homeopatskom preparatu Influcid, koji je prvenstveno namenjen borbi protiv prehlade i gripe, a koji bez recepta možete kupiti u apotekama
Ova zima ne mora početi s tipičnim zdravstvenim tegobama zahvaljujući prirodnom homeopatskom preparatu Influcid, koji je prvenstveno namenjen borbi protiv prehlade i gripe, a koji bez recepta možete kupiti u apotekama

Biljke se tamo gaje prema uslovima organske proizvodnje, bez pomoći hemije, pesticida, insekticida, herbicida… Staklenici po temperaturi i stepenu vlage oponašaju uslove mediteranske i tropske klime u kojima dobro uspevaju i biljke kojima je to prirodno stanište, a donete su sa različitih strana sveta.

Tu u „Stafortu“, u srcu Nemačke, na trenutak vam se učini da ste zalutali u Provansu, da biste već u sledećem stakleniku pomislili da ste usred Afrike.

Videli smo drvo kafe i kakaoa, ananasa, banane, cimeta. Tu je i žuti jasmin od kog se pravi lek protiv gripa, kamilica, koja pomaže kod nicanja zubića, ehinacea, koja se u homeopatiji koristi za jačanje imuniteta… Masline koje tamo rastu ne razlikuju se ni po čemu od onih na Sredozemlju. Svuda se oseća miris lavande, bosiljka i ruzmarina, a u moru bilja prepoznasmo i one koje rastu na našim livadama, poput maslačka, pelina i ljutića.

Najprirodniji lekovi na svetu

Marija Krivačić, iz kompanije „Alpen farma grup“, zastupnik kompanije DHU u Srbiji
Marija Krivačić, iz kompanije „Alpen farma grup“, zastupnik kompanije DHU u Srbiji

– Ovde se svaka biljka bere u određeno vreme, kada su njena svojstva najlekovitija. Biljni materijal se sa polja „Staforta“ nosi direktno u fabriku. Tamo se od njega spravljaju biljni ekstrakti, a od njih tablete, kreme i rastvori za oko 3.000 različitih homeopatskih lekova – objašnjava nam Marija Krivačić, iz kompanije „Alpen farma grup“, koja je zastupnik kompanije DHU u Srbiji.

Tokom obilaska „Staforta“ i fabrike DHU naučili smo da homeopatski lekovi mogu biti biljnog i mineralnog porekla, da su efikasni i da se razlikuju od klasičnih lekova po tome što nemaju neželjenih dejstava jer su napravljeni isključivo od prirodnih sastojaka. Homeopatija počiva na principu „da se slično leči sličnim“. Za homeopatu su svi simptomi bolesti posledica neravnoteže unutar celog organizma, pa on kaže da leči pacijenta a ne bolest.

U apotekama širom Srbije dostupni su nemački kombinovani homeopatski lekovi za razne zdravstvene tegobe. Mogu se kupiti bez recepta, dovoljno je da ih zatražite od svog farmaceuta.

Izvor: zdravaiprava.com