Surutka je izuzetno bogata magnezijumom, kalcijumom, fosforom, cinkom, kompleksom vitamina B, aminokiselinama…

 

graphicstock
graphicstock

Sva istraživanja su na strani surutke, ali je mi nedovoljno često koristimo u ishrani. I tu veoma grešimo.

Ona je bogata brojnim mineralima i vitaminima, značajnim za naš organizam – magnezijumom, kalcijumom, fosforom, cinkom, kompleksom vitamina B, aminokiselinama…

Surutka nadoknađuje belančevine, čiji nedostatak dovodi do razređenja kostiju. Kako sadrži elektrolite, surutka odlično hidrira telo i najbolja je zamena za zdrava sportska pića. Zbog toga se preporučuje posle treninga ili napornih fizičkih i umnih aktivnosti, jer provereno vraća energiju.

Jednostavno je konzumirajte tako što ćete kašiku surutke rastvoriti u čaši vode i popiti uz svako jelo. A da bi bila ukusnija, možete da je obogatite na svoj način. Na primer, rastvorite trećinu šolje meda u malo tople vode, dodajte tome sok od dva limuna i sve pomešajte sa litrom surutke. Napitak koji ste dobili je osvežavajuće ukusan i ujedno neprocenjivo zdrav.

Zbog izuzetne hranljive vrednosti surutka se često poredi sa majčinim mlekom, a nutricionisti je preporučuju u svakodnevnoj ishrani. Ovaj napitak, takođe, podstiče umnožavanje acidofilnih bakterija koje deluju kao prirodan antiseptik. Surutka ubrzava metabolizam, pa je dobra za dijete i detoks programe, a pritom čisti i krvne sudove.

Surutka je spas za zdravlje jetre, mršavljenje, za želudac i još mnogo toga. Ali šta je ona i kako se pije? Otkrijte. Jednostavno je i oduševiće vas.

Ako volite mlečne proizvode, onda vam surutka nije nepoznata. Ipak, možda je vidite kao nusprodukt nekih mlečnih proizvoda, a pitanje je da li vam je palo na pamet da pijete baš samo nju. Trebalo bi, jer je prepuna proteina, vitamina i mnogo dobra za zdravlje.

Izvor: www.novosti.rs