U 70 apoteka u Beogradu sada imate mogućnost da razgovarate sa homeopatskim savetnicima koji su obučeni da vam daju odgovor na sva pitanja o homeopetskim lekovima. Zato ne čekajte – potražite savet od svog homeopatskog savetnika.

 

mr. ph Ivana Žunić, farmaceut i savetnik za homeopatiju

Kompanija „Alpen pharma“ je u oktobru prošle godine organizovala prvi kurs iz homeopatije za zaposlene u apotekama, a prema standardima nemačke Akademije za homeopatiju.

Znanje i posvećenost

– Kurs traje godinu dana, podeljen je u četiri modula i u njemu, za sada, učestvuju apotekari iz 70 beogradskih apoteka.  Kroz divno, celodnevno druženje, eminentni predavači, homeopate, članovi Srpskog lekarskog društva, specijalisti iz pedijatrije, imunologije, alergologije, ORL, uspeli su da nam na pravi način približe homeopatiju. Znanja koja smo dobili sada nam koriste u svakodnevnom radu u apotekama. Meni lično je ova obuka pomogla da se zaljubim u homeopatiju i otkrila mi je jedan sasvim drugačiji pristup pacijentima – kaže mr. ph Ivana Žunić, farmaceut i savetnik za homeopatiju.

Bezbednost i efikasnost

Ona kaže da o bezbednosti homeopatskih lekova najbolje govori podatak da ih mogu koristiti bebe od prvog dana života kao i trudnice, deca, odrasli i stare osobe.

– Ovi lekovi izdaju se bez lekarskog recepta i veoma su jednostavni za upotrebu. Ovi lekovi ne ulaze u interakcije sa klasičnim lekovima. Koriste se po preporuci lekara i farmaceuta, ali i u samomedikaciji. Najčešće indikacije za koje s koriste su – respiratorne infekcije (prehlada, grip), polenske kijavice, sinuzitisi, funkcionalni poremećaji u digestivnom traktu…- navodi Ivana Žunić.

Specificnost kompleksnih homeopatskih lekova je pre svega njihov sastav gde male doze, precizno odabranih lekovitih supstanci zajednički ispoljavaju dejstvo i podstiču organizam da se izbori sa bolešću.

– Homeopatske sirovine su potpuno prirodne, u lekovim se ne nalaze veštačke boje, konzervansi niti zaslađivači. Kombinovani homeopatski lekovi imaju odličan terapijski efekat u akutnim stanjima ili pak u akutizaciji hroničnih oboljenja.

Za razliku od lekova konvencionalne medicine, gde se terapijsko dejstvo može pojačati uzimanjem većeg  broja tableta u isto vreme, dejstvo komplesnog  homeopatskog leka se pojačava učestalim davanjem leka.

– U toku akutne faze bolesti, lek se uzima češće, a kada nastupi poboljšanje simptoma, frekfenca uzimanja leka se smanjuje na tri  puta na dan – objašnjava Ivana Žunić.

Jedna od karakteristika homeopatskih lekova je i način uzimanja. Većina kompleksnih lekova je u obliku tableta ili rastvora za oralnu primenu.

Kod oralne primene, preporuka je da se tablete otapaju u ustima i da se uzimaju pola sata pre obroka.

– Kod beba i male dece, tablete se mogu rastvoriti u malo vode pre primene. Važno je samo da se pridržavate preporuka lekara i farmaceuta iz 70 beogradskih apoteka koje možete prepoznati po nalepnicama „Savetnik za homeopatiju“ – kaže Ivana Žunić.

 

Od 2007. godine u apotekama u Srbiji bez recepta se mogu dobiti kompleksni homeopatski lekovi. Prvi registrovani homeopatski lek je Influcid (kompleksni lek za lecenje akutni virusnih infekcija gornjih disajnih puteva).

Iste godine održan je prvi kurs postiplomske nastave iz homeopatije na Medicinskom fakultetu u Beogradu, a 2013. godine, na Farmaceutskom fakultetu Univerziteta u Beogradu na postdiplomskim studijama uveden je predmet – Homeopatija.